Szegedi Arcok

Szegedi Hősök: Kilenc hónapos, Ukrajnából menekült kisbabát vitt a szegedi Szent Fülöp Alapítvány autója

Péntek este fél 10-kor újabb telefont kapott a szegedi Szent Fülöp Gyermekmentő Alapítvány, mint Berinszki Zoltán elnök beszámolt róla, egy Ukrajnából menekült 9 hónapos kisbabát és édesanyját kellett a Szegedi Gyermekklinikáról az öthalmi diáklakásokba juttatniuk. A Zarina keresztnevű csöppség egy karficam miatt került kórházba, azonban hála a szegedi orvosok munkájának, már köszöni, jól van.

Mint az alapítvány elnökétől megtudtuk, a menekült kislányt és édesanyját ezúttal is 100%-ban térítésmentesen szállították el a háborús menekülteknek ideiglenes otthont adó öthalmi diáklakásokba (Szegeden főként itt, és az újszegedi partfürdő területén szállásoltak el Ukrajnából menekült családokat). Bár létezik OEP által finanszírozott, hivatalos betegszállítás is, Berinszki Zoltán megkeresésünkre elmondta, gyakran kérnek segítséget a beteg gyermekek díjmentes szállítását vállaló szegedi Szent Fülöp Gyermekmentő Alapítványtól – ők gyorsabban reagálnak és specifikusak, ilyenkor csakis egy valakit visznek, a picinek így nem kell más betegekkel egy autóban zsúfolódnia. Elmondása szerint nagy szükség lenne arra, hogy az ország más pontjain is működhessenek, ezért a következő időszak nagy célkitűzése, hogy országossá szinten is megszervezzék működésüket.

KORÁBBAN ÍRTUK A SZEGEDI SZENT FÜLÖP ALAPÍTVÁNYRÓL: ÁLLAMI TÁMOGATÁS SEHOL, ÖNERŐBŐL SEGÍTENEK A BETEG GYEREKEK CSALÁDJAINAK

A cikkünkben szereplő alapítvány beteg gyermekek díjmentes szállításával foglalkozik, az alapító ex-mentős, jelenleg taxisofőrként dolgozó Berinszki Zoltánról már nem először írtunk. Bár a tevékenységük szükségessége egyértelmű, legutóbb egyetlen forint állami támogatást sem kaptak, amikor gyermekmentő autót szerettek volna vásárolni.

HAMAROSAN ÚJRA A MAGYAR-UKRÁN HATÁRRA MENNEK SEGÍTENI

A szegedi ex-mentős Berinszky Zoltán által indított csapat most egy teljesen új területen próbálta ki magát, kollégájuk, Vanyó Sándor a magyar-ukrán határon, Beregsurányban teljesített szolgálatot a háború kitörésekor. Berinszki Zoltán arról számolt be, a terveik szerint hamarosan oda is visszatérnek majd a Med-Spot csapatával kooperálva, aki pedig szeretné közelebbről is megismerni a tevékenységüket, a május 27-28 – án a ligetbe tervezett városi gyereknapon találkozhat majd a kiállított mentőautójukkal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb