KikapcsVideo365

Szombaton elstartol a Vértónál Szeged első környezetbarát futóversenye – exkluzív interjú Czagány Gábor, főszervezővel

A Keresztpont Egyesület május 14-én, szombaton 9 órától, a Fair Trade világnapján, ismét félmaratonra, és családi futónapra várja a szegedi sportolókat. A helyszín, ahogy tavaly, úgy idén is a Vértó lesz. Az eseménydús nap programjairól Czagány Gábort, az Egyesület elnökét, a program főszervezőjét kérdeztük.

A FAIR TRADE JEGYÉBEN MÁSODIK ALKALOMMAL KERÜL SOR A FUTÓNAPRA

A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva, idén is megrendezésre kerül a II. Keresztpont Félmaraton és Családi Futónap a Vértónál. A rendezvény fontos üzenete, hogy felhívja a figyelmet a Fair Trade, azaz a méltányos kereskedelem fontosságára. “Van egy védjegy, amit bizonyos termékek kaphatnak meg, amely szinte bármi lehet, kávé, tea, kakaó, banán, vagy akár egy focilabda is. Ha ezt a védjegyet meglátjuk a terméken, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünk a termelőhöz fog visszajutni. Tehát ez gyakorlatilag egy etikus kereskedelmi kezdeményezés” – árulta el Czagány Gábor.

A MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM MELLETT AZ ESEMÉNY FONTOS ÜZENETE A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ÉS FENNTARTHATÓSÁG

A méltányos kereskedelem egész nap fókuszpontban marad, így a családi futónapon meg lehet majd ismerkedni e kezdeményezés minden részletével. Az esemény másik nagyon fontos üzenete a környezettudatosság, a fenntarthatóság, “így bátran állíthatjuk, hogy Szeged első igazán környezetbarát futását szervezzük meg” – közölte Czagány Gábor, majd hozzátette, ennek jegyében a műanyagpoharakat teljes egészében száműzték a versenyről, helyette mindenki számára egy újratölthető kulacsot ajándékoznak a szervezők.

A RÉSZTVEVŐK NÉGY KÜLÖNBÖZŐ TÁVON PRÓBÁLHATJÁK KI MAGUKAT

Az előző évhez hasonlóan most is négy távon mérhetik össze fizikai erőnlétüket a résztvevők: az 1 km-es távra a gyerekeket várják, újra sor kerül az 5 km-es távra, mely tavaly a legnépszerűbbnek bizonyult a szegediek körében, az igazán elhivatott futók pedig próbára tehetik magukat a 10,5 km-es, valamint a 21,1 km – es távokon is.

SZÍNES PROGRAMOK KÍSÉRIK A FUTÓVERSENYT

De nemcsak futóversennyel készülnek a szervezők a szombati napra: az OCR Storm Sportegyesület akadálypályáján bárki kipróbálhatja ügyességét. A rendezvényen helyi termelőket bemutató vásár, valamint gyermekfoglalkozások is várják a kilátogatókat.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Nyitrai Szilárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb