Közélet

Új lakásrendelet lép érvénybe Szegeden, az ellenzék szerint a legszegényebbeknek lesz a legrosszabb

Teljesen új lakásrendeletet fogadott el Szeged város pénteki közgyűlése, amely Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint “igazságosabb és differenciáltabb” lesz, Chovanecz Kata önkormányzati képviselő viszont arról írt, hogy jelentősen növelni fogja az amúgy is nehéz anyagi körülmények között elő emberek terheit.

KOVÁCS TAMÁS SZERINT JÓL FOG JÖNNI A JÖVEDELEMTŐL FÜGGŐ TÁMOGATÁS

Kovács Tamás (Párbeszéd Magyarországért, Összefogás Szegedért) gazdasági alpolgármester a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság múlt szerdai ülésén ismertette a vadonatúj, július 15-én hatályba lépő városi lakásrendeletet, amelynek lényege, hogy a támogatás mértéke nem egységes, hanem a jövedelemtől függő.

A politikus arról beszélt, hogy a korábbi szociális bérlemények helyett ezentúl a lakbértámogatás mellett, viszont költségelvű kalkulációk szerint adják majd bérbe az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat.

Mint mondta, ezentúl nagy előny lesz, hogy a támogatás mértéke le fogja tudni követni azt is, ha csökken az egy főre jutó jövedelem (például gyermek születik az adott családban), ilyenkor nagyobb lakbértámogatásra lesz jogosult a bérlő.

CHOVANECZ KATA MÁSKÉPP LÁTJA: PONT AZOK FOGNAK ROSSZABBUL JÁRNI, AKIK NEHÉZ ANYAGI HELYZETBEN VANNAK

Chovanecz Kata (Fidesz-KDNP) viszont kevésbé látja optimistán az új lakásrendeletet, mint Facebook bejegyzésében írta, a pénteken elfogadott rendelet jelentősen növelni fogja az amúgy is nehéz anyagi körülmények között elő szegediek terheit. Mint magyarázta, a szociális bérlakásokra jogosult szegedieknek eddig is óvadékot kellett fizetniük, azonban ezentúl ezt az összeget nem csak nem fogják visszakapni, hanem még rá is kell fizetniük majd, ha továbbra is a lakásban szeretnének maradni. A képviselő arról is írt, hogy tart tőle, hogy mindezzel párhuzamosan a bérleti díj is jelentősen emelkedni fog.

“Átláthatatlan mit takar összegszerűen a lakbérkedvezmény mellett történő költségelvű bérbeadás, ahogy az is, a bérleti díjon felül a külön szolgáltatások köre miképp bővül és azok díja hogyan változik” – fejtette ki Chovanecz Kata.

A képviselőnő az alábbi példán keresztül vezette le aggályait:

“Korábban a szociális lakásokban (például a Székely soron) kifizetett a bérlő 168 750 Ft óvadékot a 30 m2-es lakásra beköltözés előtt. Július 15-től – mert akkor lép hatályba az új lakásrendelet – a szociális alapon kiadott lakások bérleti szerződése már nem lesz meghosszabbítható, csak költségelvű lakbérfizetés vállalása mellett. A lakástörvény nem ad lehetőséget szociális bérbeadás esetén óvadék szedésére ez a 168 750 Ft korábban kifizetett óvadék a bérlőnek visszajárna. Igen ám, csakhogy minden jelenleg szociális lakbért fizető bérlő, aki meghosszabbítani kívánja bérleti szerződését, immár kizárólag csak lakbérkedvezmény mellett történő költségelvű új rendszerben szerződhet. Magyarán, nemcsak hogy az óvadékot nem fogják visszakapni ezek az emberek, hanem még rá is kell fizetniük majd, ha továbbra is a lakásban szeretnének maradni. Példa: a Székely soron egy 30 m2-es lakás óvadék díja ezentúl 240 000 Ft lesz, a két óvadék között 71 750 Ft a különbség. Ezt az összeget biztos elkéri majd az IKV.”

BEST OF KÖZGYŰLÉS: LAKÁSRENDELET, AGÓRA-BOTRÁNY, SZEGED DÍSZPOLGÁRA

A nagy kihagyást követően, puskaporos hangulatban lezajlott szegedi közgyűlés Szeged365 közvetítését IDE kattintva tudod visszanézni, az eseményen eldőlt,

  • hogy Orbán Hedvig marad a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetője,
  • hogy Szajbély Mihály lesz Szeged 2022-es díszpolgára,
  • hogy Boldogkői Zsolt és Duda Ernő kapják a pro urbe díjakat,
  • és többek között a szegedi óvi-bezárások ügye is előkerült, igaz, ez utóbbi hivatalosan nem szerepelt a napirendi pontok között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb