KözéletVideo365

Szeged365 live: élőben jövünk a szegedi közgyűlésről, Agóra-ügy, SZMSZ botrány és Szeged díszpolgára 2022

Rendhagyó módon február óta nem tartottak közgyűlést a szegedi városházán, reggel 9-től puskaporos hangulatban vitázhatnak a szegedi városatyák. A fontosabb döntésekről élő videós közvetítés formájában számolunk be.

Forró témák érkeznek, az alábbi Szeged365 warm up cikkünkben összegyűjtöttük, mire számíthatunk:

A napirendi pontokat IDE kattintva találod meg.

FRISSÍTVE: ELINDULT A KÖZGYŰLÉS

A helyszínről Magyar Andor kollégánk jön élő videó-stream formájában:

SZABADÁRAS TAXIZÁS SZEGEDEN

A taxiszolgáltatás hatósági árának megszüntetéséről is döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés. Eddig a taxival utazóknak 600 forintos alapdíjat, 400 forintos kilométerdíjat, illetve 100 forint percenkénti időarányos díjat kellett fizetniük. A vita során Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester elmondta, a taxidíjak maximálása nem kötelező, csupán lehetőség az önkormányzatok számára, amellyel a megyei jogú városok többsége nem él.

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSOK

A közgyűlés döntött a települési támogatásban részesülők körének átalakításáról is. A jövőben a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülők – Szegeden mintegy 4500-an – is kapnak 10 ezer forintos támogatást. A jogszabályi előírásoknak megfelelően döntöttek arról is, hogy az alanyi jogosultság helyett a jövőben jövedelemhatárhoz kötik a támogatást, azok kaphatnak ilyet, akiknél az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a 330 ezer forintot.

ÚJ LAKÁSRENDELET SZEGEDEN

Új lakásrendeletet alkotott a szegedi közgyűlés. Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester kifejtette, az arra rászorulók vagyoni viszonyaihoz, élethelyzetéhez igazítják a lakbértámogatás – 5 és 45 százalék közötti – mértékét, a korábbi öt helyett, három év helyben lakás után is pályázhatnak az érintettek bérlakásra, és csökken az előírt munkaviszony hossza is. Az elmúlt években az önkormányzat több mint hétszáz lakást újított fel és adott bérbe a piaci ár töredékéért. Német Ferenc (Fidesz) hangsúlyozta, a kormányhivatal a korábbi rendeletet több ponton is törvénysértőnek találta. Már jogerős bírósági ítélet is született arról, hogy az önkormányzat indokolatlanul szedett óvadékot a szociális bérlakásokban élőktől – közölte.

SZEGED DÍSZPOLGÁRA SZAJBÉLLY MIHÁLY

A testület döntött a városi kitüntetésekről is, amelyeket Szeged napja alkalmából május 20-án adnak át. Idén Szeged díszpolgári címét Szajbély Mihály irodalomtörténész, a szegedi kommunikáció és médiatudományi tanszék alapítója kapja.

MARAD ORBÁN HEDVIG AZ AGÓRA ÉLÉN

A mai közgyűlés végén természetesen ismét előkerült az ügy, erről is szavaznia kellett a képviselőknek, akik zárt ülésen fogadták el végül Orbán Hedvig pályázatát, így hivatalosan is ő marad az intézmény vezetője. Ezzel pedig véget ért a hónapok óta húzódó Agóra-ügy Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: 다시보기
'Fel a tetejéhez' gomb