Közélet

Botka László szerint a szülők nem is az óvodákhoz ragaszkodnak – újra előkerült a bezárások ügye a közgyűlésben

Bár a napirendi pontok közül kikerült a három érintett szegedi óvoda bezárása, a péntek reggel 9 óta tartó, masszív vitákat hozó közgyűlésen újra felmerült a dolog. Botka László arról beszélt, hogy a szülők nem is az “óvodaépülethez ragaszkodnak, hanem az óvónénihez”, szerinte “semmi kifogásuk, ha új épületbe kell vinni a gyerekeket”, abban az esetben, ha a pedagógus marad. Haág Zalán azt próbálta megtudni, milyen tervei vannak a városvezetésnek az óvodák épületeivel, Binszki József pedig helyben gyártott egy instant, de működőképesnek tűnő megoldóképletet.

A maratonira nyúló közgyűlésen, valamikor délután 1 környékén a KDNP-s Haág Zalán arról érdeklődött Botka László polgármesternél, hogy mi a városvezetés terve

  • a Sás utcai,
  • a Mars téri
  • és a Napsugár óvodákkal.

A válasz jött is meg nem is, a polgármester először arról beszélt, hogy nem akar óvodát bezáratni, aztán, két mondattal később már annak módszereiről beszélt.

BOTKA LÁSZLÓ NEM AKAR ÓVODÁT BEZÁRATNI, DE AZÉRT MÉGIS ELSZÓLTA MAGÁT

A polgármester azt válaszolta, nem akar intézményt bezáratni, de az ÓVI szerint jelentősen fogy a pedagógusok és a gyermekek száma, ez pedig szerinte csak romlani fog. A város első embere válaszában arról kezdett beszélni, hogy sok óvodát felújított (erre az egyik képviselő közbevágott, hogy ennyit be is zárt), majd azt mondta,

“a szülők nem az óvodához, hanem az óvodapedagógusokhoz szoktak ragaszkodni, ezt ők figyelembe vették volna és ennek megfelelően a kimenő csoportokat a hozzájuk tartozó pedagógusokkal vitték volna át a legközelebbi intézménybe.”

Egy szerkesztőségi megjegyzés: a polgármester azt mondta, hogy nem akar óvodát bezáratni, majd pár mondattal később már arról beszélt, milyen módszerrel tette volna meg azt. Biztos mi értettük rosszul. Az elhangzottakat IDE kattintva tudod visszanézni, a harmadik videó vége felé jön az ominózus rész.

71 BETÖLTETLEN ÓVÓNŐI ÁLLÁS, INGATLANTERVEK ÉS EGY MEGOLDÓKÉPLET BINSZKI JÓZSEFTŐL

A témában az alábbi mondatok hangzottak el, ezeket nem szó szerint idézzük, viszont ITT visszanézhetőek.

  • Haág Zalán (Fidesz-KDNP) a fenti “egyre kevesebb a gyerek és az óvónő” indoklásra azzal kontrázott, hogy országos átlagban nőtt a gyermeklétszám, majd azt mondta, szerinte direkt teremtenek bizonytalan helyzetet Szegeden. A képviselő rákérdezett, mit terveznek az óvodák épületeivel, erre azonban nem kapott választ. Mint korábban írtuk, a szegedi ellenzék tagjai azt nyilatkozták, hogy ingatlanspekulációt sejtenek a bezárási tervek hátterében.
  • Kothencz János (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy aggódó szülők keresték meg az ügyben.
  • Binszki József (DK) jelezte, hogy most nincs is napirenden az óvoda-kérdés, majd elmondta, hogy szerinte az lehet a megoldás, ha szegedi szinten is vonzóbbá teszik az óvodapedagógusi pályát.
  • Botka László (Összefogás Szegedért) szerint két év alatt 10%-kal csökkent a gyermeklétszám a szegedi ovikban. 71 óvónői állás van szabadon Szegeden, ketten jelentkeztek rájuk, majd azt mondta, hogy nem lehet óvodát működtetni gyerekek és óvónők nélkül.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb