Szegedi Arcok

Beach Body készítés, 10 lépésben, szegedieknek – a Global Fitness trénerével, Mészáros Előddel

Nemsokára itt a nyár és vele a strandszezon, így ilyenkor nagyon sokan kezdenek el azon gondolkodni, hogy valamilyen módon esetleg jó lenne megszabadulni a télen felszedett plusz kilóktól, elérni azt a bizonyos strandformát vagy csak szimplán izmosabbak, formásabbak lenni. Sajnos azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy az erre vágyók csupán kis százaléka éri el ténylegesen a kitűzött célját, így a Global Fitness trénere, Mészáros Előd most 10 pontban összeszedte Nekünk a tökéletes Beach Body titkát.

Május van és a nyakunkon a nyár Szegeden. Bizony, nem sok idő maradt már arra, hogy elérjük a tökéletes strandformát, viszont Mészáros Elődtől, a Global Fitness trénerétől megtudtuk, hogy mire kell figyelnünk a leginkább, és hogyan lehetünk a legsikeresebbek az edzés világában. Mesélt nekünk a következetességről, a reális célokról, valamint a testmozgás és az energiadeficit fontosságának kialakításáról, de szóba kerültek a leggyakoribb buktatók is. Íme tehát 10 jó tanács, egy ízig-vérig személyi edzőtől, egyenesen a szegedieknek:

A BELSŐ MOTIVÁCIÓ

Mészáros Előd már rögtön az elején kiemelte, hogy nagyon sokan, akik elhatározzák, hogy változtatni fognak a fizikumukon gyakran csupán csak szeretnék ezt megtenni, de igazán nem akarják, és ez jelenti az egyik legnagyobb buktatót. “Sajnos egy ilyen út során több akadály is az utunkba esik majd, melyek lehetnek nagyon nyilvánvalók vagy éppen kevésbé, de a lényeg, hogy a változás sosem könnyű. Ha nincs bennünk rá tényleges belső vágy, akkor valószínűleg hamar meg fogunk torpanni. Éppen ezért az elsődleges, hogy olyan okot találjunk magunknak, ami ténylegesen motivál minket, ne csupán a “szeretném” szintjén ragadjunk le”- szögezte le az edző, majd hozzátette, a legfontosabb az, hogy ne kifogásokat keressünk, hanem kezdjünk bele.

TŰZZÜNK KI REÁLIS CÉLOKAT

“Sajnos sokan esünk abba a hibába, hogy amikor elhatározunk valamit, legyen az éppen a strandforma megvalósítása, akkor irreális célokat, határidőket fogalmazunk meg, amivel már a célkitűzés pillanatában kudarcra ítéljük magunkat” – véli a tréner, aki szerint éppen ezért fontos, hogy lássuk önmagunkat, és a lehetőségeinket is reálisan. Mit kiemelte, mindenek előtt tegyük fel a következő kérdéseket magunknak:

  • Vajon a jelenlegi formámmal reális, hogy egy, vagy két hónapon belül elérjem azt a formát, amit elképzeltem?
  • Van hozzá elég tapasztalatom?
  • Kifejlesztettem a megfelelő szokásokat, hogy véghezvigyem a tervem?

Mészáros Előd szerint ilyenkor hasznos dolog lehet, ha egy tapasztaltabb személy véleményét, vagy segítségét kérjük, mert önmagunk gyakran nem látjuk objektíven. “Tudatosuljon bennünk, hogy minden munkához idő kell, így ezzel sincs másként. Ha egész évben nem foglalkoztunk vele, vagy halogattuk a dolgot, akkor rövid idő alatt nagyon nehéz lesz jelentős változást elérnünk. Éppen ezért kezdjünk hozzá időben” – hangsúlyozta az edző.

A KÖVETKEZETESSÉG NÉLKÜL SZINTE LEHETETLEN ELÉRNI A CÉLUNKAT

A következetesség egy olyan tulajdonság, amely nélkül szinte lehetetlen elérni a célunkat. A tréner ezzel kapcsolatban elárulta: fontos, hogy ha kitűztünk magunknak egy célt, akkor folyamatosan annak megvalósításán dolgozzunk, és minimális kitéréseket tegyünk az utunk során. “Napról napra tegyük meg azokat a szükséges lépéseket és feladatokat, amiket el kell végeznünk, és ne keressünk magunknak kifogásokat. Sajnos a nehézségek jönni fognak, de saját magunkon csak mi tudunk változtatni” – tette hozzá.

A MEGFELELŐ TÁPLÁLKOZÁS

“Nagyon fontos látnunk, hogy a fizikumban bekövetkező változások egyik legjelentősebb tényezője a táplálkozásunk lesz. Ha a zsírvesztés a célunk, akkor nagyon fontos, hogy készek legyünk a megfelelő táplálkozási szokások kialakítására és végrehajtására, napi rendszerességgel. Figyeljünk a fizikai igénybevételünknek megfelelő fehérjebevitelre, valamint szénhidrát- és zsírfogyasztásunkra. Ne gondoljunk nagyon bonyolult dolgokra, mindenki meg tudja találni a megfelelő megoldást az életvitelének megfelelően, viszont ha tapasztalatunk korlátozott ezen a téren, akkor nagyon hasznos lehet egy szakember segítségét kérni, merre is induljunk” – látott el bennünket hasznos tanácsokkal ezzel kapcsolatban is Mészáros Előd.

ENERGIADEFICIT A TÁPLÁLKOZÁSBAN

A tréner úgy véli, ahhoz, hogy a testzsírunk mennyiségét csökkentsük a legfontosabb és megkerülhetetlen szempont, hogy energiadeficitet alakítsunk ki a táplálkozásunkban, vagyis kevesebb energiát fogyasszunk el, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van egy adott időszakban (például egy nap folyamán). Mint mondta, ennek egyik módja a táplálkozásunk átalakítása (különös tekintettel az elfogyasztott ételek mennyiségére), valamint a mozgásunk mennyiségének növelése, mellyel a napi energia fogyasztásunkat tudjuk jelentősen befolyásolni. “Ezen a téren különösen fontos tulajdonság lesz a következetesség, hiszen hiába követünk egy megfelelő étrendet hétközben, amivel felesleges zsírtól tudunk megszabadulni, ha utána hétvégén egy nagy lakomával mindezt leromboljuk. Készüljünk fel rá, hogy bizony ebben az időszakban kevesebbet kell ennünk, és tudatosabbnak lennünk azzal kapcsolatban, hogy milyen ételeket fogyasztunk” – tette hozzá.

JÖHET TESTMOZGÁS

A táplálkozás mellett a fizikumunk vizuális állapotát a testmozgásunk fogja meghatározni a vázizomzatunk fejlettségén keresztül. Mészáros Előd szerint egy tónusos fizikum kialakításához nem elegendő csupán megszabadulnunk a zsírfeleslegtől, az is szükséges, hogy megfelelő izomtömeggel rendelkezzünk, amely az alacsonyabb testzsír százalék mellett jobban láthatóvá válik. “Éppen ezért fontos, hogy ha ilyen céljaink vannak, akkor valamilyen súlyzós edzést is alkalmazzunk mindennapjaink során. Manapság számtalan lehetőségünk van kiválasztani a számunkra élvezetes és felüdítő mozgásformát, hiszen az edzőtermek világa erre kényelmes és jól felszerelt lehetőséget biztosít. Amellett, hogy fizikumunkon is dolgozunk, egészségünk érdekében is cselekszünk” – hívta fel a figyelmet a testmozgás fontosságára, majd azt is kiemelte, hogy ha újak vagyunk ebben a közegben, akkor se féljünk segítséget kérni, hiszen így sokkal komfortosabban vethetjük bele magunkat a testmozgás világának ebbe a szegmensébe.

A FENNTARTHATÓSÁG A KULCS A SIKERHEZ

Elengedhetetlen, és nem lehet elégszer megismételni azt, hogy mennyire fontos a sikerünkhöz a felépített tervünk, és hogy az valóban fenntartható legyen. Előd szerint sajnos a legjobb, és legpontosabb étrend és edzés sem lesz hatékony, ha nem tudunk hozzá következetesen ragaszkodni. “Hiába tervezem az edzésem mondjuk 5 napra, mert úgy gondolom az lenne az ideális, ha nem tudom az időbeosztásom miatt tartani. Vagy hiába van egy “tökéletes” étrendem, ha olyan ételeket tartalmaz, amit nagyon nehéz megenni. Ezek mind idővel nagyfokú stresszt jelentenek és végül következetlenséghez, esetleg feladáshoz vezetnek. Gondoljunk arra, hogy jobb egy 80%-os terv, amit 100%-ig be tudunk tartani, mint egy tökéletes, amit időszakosan” – emelte ki a tréner.

A BEFEKTETETT MUNKA ÉS AZ ŐSZINTESÉG

“Ha már elindultunk azon az úton, hogy megfelelő szokásokat alakítottunk ki a strandszezonra, akkor nagyon fontos, hogy folyamatosan fektessük is bele a szükséges munkát ebbe. Eredményünk mindig azzal arányos lesz, hogy mennyi energiát fektetünk a célunk megvalósításába” – hangsúlyozta Előd, aki arra int bennünket, hogy folyamatosan legyünk magunkkal etéren őszinték.

A SZOCIÁLIS HÁTTÉR ÉS A TÁMOGATÁS

Könnyen elfeledkezünk róla, de rendkívül fontos, hogy olyan szociális környezetünk legyen, amely támogat minket abban a célunkban, amit kitűztünk magunknak. “Ha esetleg családunknak, barátainknak szokatlan az a hirtelen változás, amit megélünk, akkor próbáljuk nekik elmagyarázni, megmutatni, hogy ez miért fontos számunkra, és miért szükségesek azok a változások, amiket bevezetünk az életünkbe. Ha így teszünk, akkor ők is figyelmesebbek tudnak lenni velünk szemben, és ezzel megkönnyíthetik a fáradozásainkat” – mondta Mészáros Előd.

A SZAKMAI SEGÍTSÉG

Többnyire a fent említett szokások, és életmódbeli változások olyan jellegűek, amikkel szükségképpen nem feltétlenül találkozik az ember, így újdonság lehet az számunkra. Legyen ez akár a célunknak megfelelő táplálkozás felépítése, a szükséges változások azonosítása, vagy egy új mozgásforma megfelelő elsajátítása. A tréner szerint célszerű lehet kikérnünk egy ezzel foglalkozó szakember segítségét, aki el tud minket navigálni ezen az úton. “Ezzel sok kudarctól kíméljük meg magunkat, és időt, energiát tudunk megspórolni magunknak, ezáltal motiváltak tudunk maradni és talán jobban el is köteleződünk a célunk felé, hiszen más is figyel minket. Mindezek figyelembevételével a legfontosabb az lesz, hogy ha elhatároztuk magunkat, akkor induljunk el és ne halogassuk, vagy kifogásokkal ámítsuk magunkat! Vágjunk bele, és ha igazán akarjuk, akkor a megfelelő lehetőségeket is megtaláljuk” – zárta gondolatait a Global Fitness edzője.

Kedvet kaptál az edzéshez? Itt találod a Global Finess-t:

Szeged, Makkosházi krt. 1, 6723
+36 20 262 8141

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb