Szegedi Arcok

Szajbély Mihály átvette a Szeged Díszpolgára címet

Péntek délután négy órakor kezdetét vette Szeged napja alkalmából a Díszközgyűlés, ahol Botka László polgármester beszédét követően átadták a város díszpolgára címet és a Pro Urbe díjakat. 2022-ben Szeged Díszpolgárának Dr. Szajbély Mihályt, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítóját választották.

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünnepeljük, Szeged 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, amelyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városunknak.

A Szeged Napja alkalmából tartott díszközgyűlésen Botka László polgármester Szeged díszpolgári címével tüntette ki Szajbély Mihályt, majd átadta a Szegedi Tudományegyetem professzora számára a díszpolgári oklevelet, az érmet és a kitűzőt.

Szajbély Mihály 1977-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen, ahol tudományos ösztöndíjas gyakornokként folytatta munkáját a magyar irodalom történeti tanszéken. Szakterülete az irodalomtörténet és a nyelv- és irodalomtudományok. 2004 óta az MTA doktora. Ő alapította a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékét.

Szeged 2022-es díszpolgárával készült interjúnkat az alábbi linken tudod megtekinteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb