Smart Szeged

Befejeződött a balesetveszélyes makói csomópont átépítése: ezentúl egy négyágú körforgalom teszi biztonságossá a közlekedést

Befejeződött Makó egyik balesetveszélyes csomópontjának körforgalommá való átépítése. A 430. sz. főút és 4432. j. úti csomópont a fejlesztés hatására lényegesen biztonságosabbá vált az arra járók számára. A helyszínen tartott záró sajtótájékoztatón felszólalt Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere, valamint Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője – olvasható a kiküldött sajtótájékoztatóban.

Mint írják, a munkálatok elvégzésének ideje alatt a forgalom nem állt meg, a kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett, végig az ütemtervnek megfelelően haladt. Mivel a csomópont építési munkáit érintette a 430. sz. főútról érkező nagy forgalom, így precíz, pontos tervezést és kivitelezést igényelt, hogy a fejlesztés megvalósulása mellett a közlekedés zavartalanul haladjon az érintett szakaszon.

NÉGYÁGÚ KÖRFORGALOM ÉPÜLT

A kivitelező cég közleményében azt is írják, hogy a beruházás eredményeképpen egy négyágú körforgalom épült meg, valamint a hozzá tartozó közvilágítás kiépítése, valamint egy közcélú elektromos hálózat kiváltása 162 méter hosszan, továbbá gázvezeték védelembe helyezése 24 méter hosszan. Kiemelték: a munkák előrehaladásának köszönhetően, a vállalkozóval 2021. júliusában megkötött szerződés teljesítési határidejénél több mint egy hónappal korábban megindulhatott a közúti forgalom az új csomópontban. A beruházás elsődleges célja a balesetek számának csökkentése és a hatékonyabb közlekedés biztosítása volt, melyet a körforgalom nagy mértékben segíteni fog.

KÉT HALÁLOS BALESET IS VOLT EBBEN A KERESZTEZŐDÉSBEN

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: „2019-ben született kormányhatározat arról, hogy ez a beruházás bekerüljön a kiemelt közlekedésbiztonsági beruházások közé. Az építkezés 2021 októberében kezdődött el. Korábban, a fejlesztés előtt 500 baleset történt az érintett területen, melyből sajnos 2 halálos kimenetelű lett. A körforgalom által a közlekedés hatékonyabb és biztonságosabb lesz a helybéliek számára.”

AZ ÉPÍTKEZÉS ALATT IS BIZTONSÁGOS VOLT A KÖZLEKEDÉS

Povázsai Pál a NIF Zrt. projektiroda-vezetője ugyanakkor kiemelte: „A kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett folyt és egy kerülő út segítségével biztonságos maradt a közlekedés az építkezés ideje alatt is. Szeretném megköszönni a beruházásban részt vett kollégák munkáját, az érintett kezelőknek, hatóságoknak, tervezőknek, mérnököknek és a kivitelezőnek, hogy munkájukkal hozzájárultak a fejlesztés megvalósulásához és május 13-án le tudtuk zárni a beruházást.” A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósult meg nettó 289 912 170 Ft értékben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb