Közélet

680 forint a kút kijelzőjén, de Te mégis 480-at fizetsz? Hogy lesz ez? Kijött a rendelet, így tankolunk mától Szegeden!

Megjelent a kormány rendelete a csütörtök esti Magyar Közlönyben, amely Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésével összhangban új szabályokat állapít meg a benzinár-stopra. Ha bejön a dolog, ez lehet az üzemanyag-turizmus vége, mi pedig mutatjuk a részleteket.

Elsőként, ez történt a csütörtök délutáni Kormányinfón:

A lényeg, nagyon röviden összefoglalva:

  • Ha magyar rendszámú autód van, továbbra is hatósági áron tankolhatsz 95-ös benzint és a gázolajat, ezek ára továbbra is 480 forint literenként.
  • Ha külföldi rendszámos autód van, akkor péntektől a piaci árat fizettetik ki veled a kúton, mindez 660 forint környékén lesz a benzin és 680 forint körül a gázolaj estében.

Minden más részlet a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg, mutatjuk őket:

MÁTÓL AZ ÜZEMANYAG NEM HATÓSÁGI ÁRAS TERMÉK, HA AZT KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ JÁRMŰ TÖLTÉSÉNEK CÉLJÁBÓL ÉRTÉKESÍTIK

A főszabály a rendelet szerint, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú autó töltésének céljából értékesítik.

Persze, ez alól is lesz kivétel.

“Az (1a) bekezdéstől eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető” – írja a csütörtök késő este megjelent rendelet. Ez egyébként tartalmazza azt is, amelyről Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt egy háttérbeszélgetésen.

“Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az 1. § (1a) és (1b) bekezdésben meghatározott szabály érvényesítése érdekében, amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására”. A gyakorlatban ez a forgalmi engedély bemutatását jelenti.

Leszögezi a rendelet, hogy ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

NE KAPJ FRÁSZT, HA 600 FORINT FELETTI ÁRAT LÁTSZ A KIJELZŐN

A rendelet tartalmaz pár kiegészítést is, például azt, hogy a kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza. Magyarán, az eredeti, drága tételt fogod látni, de – feltéve, hogy magyar honosságú az autód – hatósági áron tankolsz.

Mielőtt frászt kapnál, nézz fel a benzinkutak mellett elhelyezkedő nagy totemoszlopra, azon továbbra is a hatósági ár fog virítani.

A rendelet kiegészítései így szólnak:

  • Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen.
  • Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy
  • a) a magyar és az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel hatósági áron vásárolhat,
  • b) a nem magyar és nem az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel nem hatósági (piaci) áron vásárolhat, amely megegyezik a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árral.
  • A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza.
  • A rendelet, ahogy a kormány ígérte, pénteken már hatályba is lépett. Rogán Antal szerint erre a szűk határidőre azért volt szükség, hogy ne tartson több napig a felhalmozás a külföldi benzinárturisták részéről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb