Közélet

Egy friss Závecz-felmérés szerint 900 ezren elmennének az országból, ha átterjedne a háború Magyarországra

A magyarok ötöde biztosan harcolna az ország megvédéséért, ha megtámadnák Magyarországot. Az ország védelmében inkább a férfiak vállalnának aktív szerepet. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság 40 százaléka szerint vissza kellene állítani a kötelező sorkatonaságot – ezek derültek ki a legfrissebb Závecz Research felmérésből.

Az Index szerint a felmérést Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő rendelte meg a közvélemény-kutató intézettől. A Závecz Research telefonos kutatása május közepén készült az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős mintán. Tarjányi Péter a portál kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy miközben eurómilliárdokat költenek a világban fegyverrendszerekre, azt nem vizsgálták, hogy az emberi tényező hogyan néz ki itthon. “Fontosnak tartom, hogy megtudjuk, mennyit jelent nekünk, magyaroknak a hazaszeretet, hogyan látjuk saját magunkat, összetartozó nemzetként vagy nem” – tette hozzá Tarjányi Péter.

A TELJES FELNŐTT NÉPESSÉGBEN 3 SZÁZALÉK AZOK ARÁNYA, AKIK HÁBORÚS HELYZETBEN BIZTOSAN ELHAGYNÁK AZ ORSZÁGOT

A felmérésből elsősorban az derült ki, hogy a lakosság csaknem hattizede (58 százalék) gondolkodik vagy legalábbis gondolkodott már azon, hogy mit csinálna, ha Magyarországon is háborús helyzet alakulna ki. A kutatás azt mutatta ki, hogy az emberek 10 százalékának van is határozott terve ilyen esetre, míg 48 százalékuknak nincsen, ők konkrét elképzelésekkel nem rendelkeznek. Határozott terve főként a fiataloknak, a diplomásoknak van. A háborús helyzetben való cselekvésről – konkrét tervek nélkül – főleg az alacsony iskolázottságúak és a nők gondolkodnak (54-55 százalékuk). A portál arra is rávilágított, hogy:

  • a teljes felnőtt népességben 3 százalék azok aránya, akik háborús helyzetben biztosan elhagynák az országot,
  • és további 11 százalék válaszolta, hogy valószínűleg így tenne,
  • összesen tehát a lakosság 14 százaléka gondolkodik menekülésben.

Ez konkrét számokkal leírva azt jelenti, hogy a biztosan távozást tervezők nagyjából 250 ezren vannak, az elmenetelüket valószínűsítők 900 ezren. Érdekes módon a fiatalok (18–39 évesek) és az idősek (60 felettiek) távozási hajlandósága lényegében megegyezik, míg a 40–59-es korosztályhoz tartozók náluk kisebb arányban mennének el Magyarországról háború esetén.

A MAGYAROK ÖTÖDE HARCOLNA

Érdekes, hogy az is kiderült, hogy a magyarok ötöde gondolja úgy, hogy biztosan harcolna az ország megvédéséért (katonaként vagy más módon segítve a hadsereg munkáját), ha megtámadnák Magyarországot. További 30 százalék válaszolta, hogy valószínűleg harcolna ilyen esetben. Az ország védelmében inkább a férfiak vállalnának aktív szerepet (59 százalékuk), de a nők körében is jelentős azok aránya, akik így gondolkodnak: 44 százalék. Mindezek mellett arra is rávilágított a felmérés, hogy a lakosság 40 százaléka szerint vissza kellene állítani Magyarországon a kötelező sorkatonaságot. A felmérés készítői megjegyzik: 2003–2004-ben, a sorkatonaság eltörlésének időszakában és az azt megelőző hónapokban, 22-23 százalék volt azok aránya, akik a sorkatonaság fennmaradása mellett foglaltak állást. 2004 óta tehát jelentősen megnőtt a sorkatonaság intézményének támogatottsága Magyarországon.



Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb