Kikapcs

Szombat délutáni csendélet Szeged belvárosából: állt a szemét az elbontott Klauzál téri sátrak helyén

“Hello Srácok, 6 nappal a borfeszt után… Atom h@gyszag és kosz a belváros. Nem vagyok ilyen vén morgolódós f@sz de ez vicc” – írta Feri, akitől a fenti, Klauzál téren lőtt fotót is kaptuk. A kép szombat délután 2 környékén készült, egy időpontban számos gyermeknapi rendezvénnyel, a város szívében. Utánajártunk, mi lehet a dolog magyarázata, az eset kapcsán megkerestük a szervező és a bontást végző céget is.

Ha elsőre nem ugrana be, a helyszín a Klauzál tér, a fotón pedig a Szeged Napja Ünnepségsorozat egyik helyszínét láthatjuk, félig elbontva. A körben elhelyezett faházak még állnak, az egy hete még középen elhelyezkedő sátrak viszont már elköltöztek, a baki mindössze annyi, hogy a helyükön ma délután az olvasói fotón látható szemét éktelenkedik.

Hogy a Feri által vázolt “illat” a nemrég elszállított mobil szaniterek miatt van-e, vagy valaki tényleg nem bírt magával, nem tudhatjuk, a szombati szeméthelyzetről viszont több olvasótól is jött drót, hasonló üzenetet kaptunk M. Gábortól és egy Szegeden vendégeskedő fővárosi turistától, B. Csabától is a délután folyamán.

Mindez persze nem fest túl jól Szeged meseszép belvárosának kellős közepén, szombat délután, fél úton a parádésan sikerült Szegedi Borfesztivál keltette nyüzsi és a foglalási előrejelzések alapján telt házas pünkösdi hétvége között félúton.

EGYSZERŰ A KÉPLET SZEGEDEN: A KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS ÁTADJA A PLACCOT, ONNANTÓL A RENDEZVÉNYSZERVEZŐ DOLGA A TISZTASÁG

A fotót beküldő olvasónk elsőre a város közterületeit tisztán tartó Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht-t okolta, azonban rendezvényszervezői körökben köztudott, hogy az említett cég onnantól, hogy átadta a területet rendezvényszervezésre, egészen addig, amíg vissza nem adták neki, a szerződés értelmében nem felel a tisztaságért. Ők akkor kerülnek ismét képbe, amikor a placc újra visszanyerte a régi kinézetét, addig vissza sem veszik azt. A takarítás az átadás és a visszavétel dátumai között a szervezők reszortja, ez egyébként nem csupán Szegeden, hanem Budapesten, Debrecenben vagy Pécsett is így van (a cikk szerzőjében van némi rendezvényszervezői kilométer, tapasztalatból írom). Magyarán, a fentiek miatt a szegedi környezetgazdákat kihúzhatjuk a lehetséges “ludasok” közül, mindössze két szereplő maradt,

  • az egyik a tíz napos, orbitálisat pörgő fesztiválsorozatot szervező, önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Városkép és Piac Kft.,
  • a másik pedig a faházakat-sátrakat évek óta építő, a polgármester köreihez köthető magáncég, a Tisza Expo Zrt.

MEGLEPETÉS BONTÁSKOR: SOK BORFESZTIVÁL-ÁRUS OTT HAGYTA A SZEMETÉT A SÁTRÁBAN, FAHÁZÁBAN

Szombat délután mindkét céget megkerestük, elsőként a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. reagált. Mint Rácz Attila ügyvezető igazgató elmondta, sok árus a felhívásuk ellenére is ott hagyta a szemetét, dobozait a sátrában, amit a bontás után az általuk megbízott cég takarít fel. Gyakorlatilag ők felelnek a terület tisztaságáért, amíg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht-nak vissza nem adják a fesztivál által használt placcot, minderre a teljes bontás után kerül majd sor.

Hétköznap a munkálatok befejeztével takarítanak, esténként 6-8 között, a szemét mennyisége általában az elvitt faházak, sátrak számától függ. Amit pénteken bontanak, azt viszont csak szombat reggel, amit pedig szombaton, azt vasárnap reggel takarítják fel, jellemzően hajnali 5-től reggel 8-ig – magyarázta a főszervező.

Ennek az oka egyszerű, mint Rácz Attila elmondta, mivel a pénteki és szombati éjszakai bulizók által eldobált dobozokat, üvegeket is nekik kell eltakarítani, logikus, hogy reggel lássanak munkához, amikor már hazamentek a belvárosi szórakozóhelyek vendégei.

A JÖVŐ HÉT MÁSODIK FELÉRE AZ ÖSSZES FAHÁZ ELTŰNHET A BELVÁROSBÓL

A főszervező szerint ha nem lesz esős az időjárás, akkor várhatóan a jövő hét második felére minden helyszínen befejezik majd a bontást. Az esti órákban az utóbbiért felelős Tisza Expo válasza is befutott, ők annyit írtak, hogy nekik csak az építés és bontás a feladatuk, viszont felvették a takarítócéggel a kapcsolatot, a “helyreállítási munkálatok folyamatban vannak”.

FRISSÍTVE: NEM A TOI-TOI TOALETTEKBŐL JÖHETETT A SZAG, MÁR A HÉT KÖZEPÉN ELVITTÉK ŐKET

Cikkünk megjelenését követően jött egy újabb input a szervezőktől, mint írták, a toi-toi toaletteket már a hét közepén elvitették, ergo az olvasónk által leírt szag forrása valami egészen más lehetett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb