Mindenmás

Napi pakk: borongós időt ígér május utolsó vasárnapja, éljenek a gyerekek és az örök gyerekek!

Marad a borongós, szomorkás idő, de ez ne szegje a kedved, hiszen az év egyik legvidámabb, legjátékosabb napja van ma. Péntek óta zajlanak a kajak-kenu VB válogatói a Maty-éren, éjszakai toronylátogatással vár a Dóm és megannyi kifejezetten gyerkőcöknek való programot szerveznek városszerte. Kapaszkodj a kávésbögrédbe és vesd bele magad a Napi pakkba, ahol többek Jankovics Marcellre is emlékezünk.

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK

minden kedves Magdolnának, Máriának, Jukundusznak és Maximnak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Nemzetközi Gyermeknap! Hivatalosan június 1-jén volna az ünnep, de több helyen mindig május utolsó vasárnapján tartják. Szlovákiában 1952 óta, Magyarországon az 1931-es évet követően ünnepeljük – akkor még gyermekhétnek hívták -, 1950 óta pedig már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartjuk.
  • 60 gyertyát fújhat el ma a tortáján Csankó Zoltán, Jászai Mari-díjas színész, szinkronszínész.
  • Ma ünnepli születésnapját Spitzer Gyöngyi “Soma Mamagésa” énekes, előadóművész, műsorvezető, újságíró, életszemléleti tanácsadó, spirituális tanító.
  • Éppen 40 esztendeje, hogy 43 éves korában meghalt Romy Schneider. A német-francia színésznő Ausztriában született, Rosemarie Magdelena Albach-Retty néven. Legismertebb alakítása talán Sissi, az Osztrák császárné életét bemutató filmtrilógiában. További filmjeiből: A per, Mi újság, Cicamica?
  • Egy évvel ezelőtt hunyt el Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, művelődéstörténész, Balázs Béla-, Kossuth-díjas, érdemes művész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke. 1960 óta a Pannónia Rajzfilmstúdió, majd Filmvállalat munkatársa, 1965-től önálló filmrendező volt. Rendszeresen készített a tv-ben ismeretterjesztő és művelődéstörténeti sorozatokat. 1971-től tanított. 1975-ben “Sisyphus” című filmjéért Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a “Küzdők” című filmért Cannes-i Arany Pálma Díjat kapott. 1981-ben Los Angelesben Minden idők legjobb rajzfilmje díjjal jutalmazták a “Fehérlófia” című filmjéért. 1988-ban Életfa-díjat kapott. Filmjeiből: “János vitéz”, sorozatok: “Gusztáv”, “Magyar népmesék”, “Mondák a magyar történelemből”, műveiből: “Csillagok között fényességes csillag”, “Jelképkalendárium”, “Jelképtár”, “A fa mitológiája”.

FELGŐS, BORONGÓS LESZ AZ IDŐ, DE TALÁN A GYEREKEK KEDVÉÉRT KICSIT KISÜT MAJD A NAP

Vasárnap a felhős, borongós időben eleinte délen és az Alföldön, késő délutántól nyugat felől egyre több helyen kialakulhat eső, zápor. Inkább csak rövidebb napos időszakokkal találkozhatunk. Délen, délkeleten többfelé megélénkülhet az északkeleti szél. Hajnalban 5-13, napközben mindössze 14-22 fokot mérhetünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb