kiemelt

Átalakítja a rezsicsökkentést a kormány

Tegnap Sopronban a kihelyezett kormányülésen döntöttek: a kormány módosítaná a rezsicsökkentés szabályait. A technológiai és ipari miniszternek a pénzügyminiszterrel együtt kell előterjesztést benyújtania.

Döntött a kormány, hogy visszaszorítja a rezsicsökkentés körül kialakult visszaéléseket. Két minisztériumnak közösen kell megvalósítani, hogy a rezsicsökkentés csak a lakossági fogyasztókat illesse meg. A javaslatokat július elsejéig kell beadni a Palkovics László és Varga Mihály vezette tárcáknak. A rendelkezés célja, hogy a rezsicsökkentés csak a lakossági fogyasztók számára legyen elérhető, és erre vár az Orbán Viktor vezette kabinet határozott lépéseket a minisztériumoktól. A Magyar Közlönyben már megjelent határozat szerint a rezsicsökkentési szabályokat módosítani kell, mivel az egyetemes szolgáltatások szabályai szerint a lakossági árakra csak a lakossági fogyasztó jogosult.

Frissítve

Határozat született a kihelyezett kormányülésen, hogy a már említett minisztériumok javaslatai alapján 2022-ben 581 milliárd és 2023-ban 500 milliárd forint megtakarítást vár el a kormány a javaslataik alapján.

TÖBB ÁLLAMI BERUHÁZÁST FELFÜGGESZTENEK

A Varga Mihály vezette pénzügyminisztériumnak július elsejéig kell benyújtania, hogy mely 2022-2023-ra tervezett nem kiemelt beruházásokat halasztják. Ettől a módosítástól 1150 milliárd forint spórolásra számítanak. A tervek szerint a Honvédelmi és Rezsicsökkentési alaptól további 800 milliárd forint megtakarítást vár el a kabinet, hogy a kitűzött 3000 milliárdos takarékossági program megvalósuljon.

KINEVEZÉSEK ÉS MENESZTÉSEK

A kormány döntött, hogy Semjén Zsolt továbbra is a Miniszterelnök-helyettes pozíciót tölti be.

Felmentették posztjáról a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját Szabó Hedviget, helyére Kiss Csabát nevezték ki.

A Nemzeti Információs Központ vezetését Kovács Zoltán András kapta meg, elődje Takács Tibor volt.

A miniszterelnök döntése szerint a Magyar–Egyiptomi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság magyar tagozata elnökének tisztségében is változás történt. Magyar Levente helyére, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert nevezte ki .



Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb