kiemelt

Jelentősen nő az adó a céges autóknál: egyes típusoknál 81.000 forintra ugrik a havonta fizetendő összeg

A kormány szombati döntése alapján jelentősen emelkedik a cégesautók adója, így a negyedévente fizetendő havidíj is jelentősen megnő egyes autótípusoknál. A nagyteljesítményű, alacsony környezetvédelmi besorolású régebbi autók üzemben tartása válik költségessé. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a rendelet megváltozott szövege a következő:

2022 július 1. és 2022. december 31. között – a  gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 17/E.  §-ától eltérően  – a  cégautóadó havi mértéke személygépkocsinként, a  személygépkocsi kilowattban kifejezett teljesítménye és környezetvédelmi osztályjelzése alapján az 1. mellékletben meghatározott összeg.  

Így a 163 lóerőnél erősebb régi 0-4 környezetvédelmi besorolású cégesautók után akár havonta 81.000 Ft kell fizetni július elsejétől.

LÍZINGELEK, VELEM MI VAN?

A cégek használatában álló személyautók után negyedévente cégautóadót kell fizetni. A különböző lízing típusoknál eltérő a szabályozás. Nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízing esetén a cégautóadó a lízingbevevőt terheli. A tartós bérlet esetén a gépjármű tulajdonosa (lízingcég) a fizetésre kötelezett.

MELYEK A CÉGAUTÓK?

A cégautóadó egy olyan adónem, amelyet minden olyan magyar rendszámmal rendelkező autó után meg kell fizetni, ami nem magánszemély tulajdonában van. A cégautóadó a személygépkocsik mellett azokra a 2500 kg össztömeg alatti, vegyes használatú gépjárművekre is vonatkozik, amelyeknek kettőnél több utas szállítható a rakterében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb