Szegedi Arcok

Angela Merkel otthonában fogadta Szeged díszpolgárát, Karikó Katalint – több kapcsolati szál is összefűzi a két tudóst

Karikó Katalin, az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia (BBWA) Helmholtz-érmét 2022. június 4-én, a Leibniz-napon vette át. Az ünnepséget követően Angela Merkel fogadta otthonában – írja az SZTE sajtóközleményében.

Mint kiemelték, ezek után a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és kutatóprofesszora, a Covid-19 pandémia idején világhírűvé lett biokémikus június 7-én már előadást tart New Yorkban.

A TUDOMÁNYBAN ÉS A KUTATÁSBAN IS FONTOS A NŐK SZEREPE

A harmadik éve tartó „világjárvány” és a „szabadság” jegyében rendezte meg a Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften (BBWA) az idei Leibniz-napot. E Leibniztag – hagyományosan – egy-egy téma köré szerveződő díjátadó ceremónia. A BBWA elnöke, Christoph Markschies a laudációban részletesen ismertette Karikó Katalin kiemelkedő biokémikusi életútját. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus oklevél és biokémikus doktori cím jelentette az alapját annak az életútnak, ami elvezetett a hatékony mRNS-alapú terápiák és vakcinák kifejlesztéséhez. „A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia ösztönzi mindazokat, akik kitartással végzik a trendektől távolinak tűnő kreatív alapkutatást” – fogalmazott az elnök. Kiemelte: Karikó Katalin munkásságával arra irányította a világ figyelmét, hogy a tudományban és a kutatásban is fontos a nők szerepe.

ANGELA MERKEL FOGADTA KARIKÓ KATALINT

A közleményből az is kiderült, hogy a BBWA ünnepségét követően Karikó Katalint Angela Merkel fogadta otthonában. „Nagyon élveztem a beszélgetésünket: olyan volt, mintha már régóta ismernénk egymást” – érzékeltette Karikó Katalin, hogyan érezte magát a fizikus Angela Merkel vendégeként. Igaz, 2022. június 4-én nem először találkoztak. A két tudóst több kapcsolati szál is összefűzi. Mindkét világhíres asszony szerepelt a Time magazinban: „az év embere” listájának élén állt Angela Merkel 2014-ben és 2015-ben is. Karikó Katalin 2021-ben került a tekintélyes lapban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. Sőt: mindketten magukra ölthették a Szegedi Tudományegyetem dísztalárját. Angela Merkel 2015. február 2-án, majd egyetemistákkal is találkozott. Az SZTE díszdoktori oklevelét Karikó Katalin 2021. szeptember 4-én vette át, és alma materében kutatóprofesszorként indított tehetséggondozást is szolgáló programokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb