Kikapcs

Sok százezer virág, hetven feldíszített jármű – megvan, mikor lesz a nagy felvonulás a hétvégi Rózsaünnepen

Két év kihagyás után újra Rózsaünnepet rendeznek Szőregen: hétvégén a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településre várják a vendégeket – mondta Avramov András szervező, a településrész önkormányzati képviselője a programokat bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

Mint felidézte, a Rózsaünnepet első ízben 1999-ben, az Európában egyedülálló szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg. A járvány két évre ellehetetlenítette a rendezvényt, hétvégén azonban újra a rózsa körül forog minden Szőregen.

HETVEN RÓZSÁKKAL FELDÍSZÍTETT JÁRMŰVEL STARTOL A FELVONULÁS

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az ünnep leglátványosabb eseményének a szombat délután 17.00-kor startoló felvonulás ígérkezik, amelyen csaknem hetven rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiáker, gépkocsi, veterán autó, traktor és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a hat kilométeres út során sok ezernyi szál rózsát osztanak szét a nézők között, a település és a járművek díszítéséhez több ezer szál virágot használnak föl. Az ünnep hagyományos programja a virágzó rózsaföldekre szervezett látogatás, amihez szombaton az érdeklődők a Hősök teréről szervezett buszjáratokat vehetnek igénybe.

PÉNTEKTŐL VASÁRNAPIG PROGRAMOK SZÍNESÍTIK AZ ÜNNEPET

Mint kiderült, pénteken a Monti Sándor parkban családi nap várja a szőregieket, majd szombaton egész nap koncertek és táncprodukciók szórakoztatják az egybegyűlteket. Este a felvonulást követően itt avatják föl az új rózsahölgyeket, adják át az év dísznövénykertésze elismerést, az év fiatal rózsatermelője díjat, valamint a Szőregért Érmet. A Tömörkény István Művelődési Házban a nagy nemesítőcégek kínálatából fajtáiból vágottrózsa-kiállítást rendeznek, de a látogatókat több tárlat, virágvásár és az elmúlt években népszerűvé vált levendulaszüret is várja Szőregen. Vasárnap családi futónapot rendeznek három távon, a félmaratont választók virágzó rózsák között tehetik próbára állóképességüket. A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, és ez a munka sokaknak jelent megélhetést. Még több részletet itt találsz. A helyszínen készült élő bejelentkezésünket pedig itt:

Forrás: MTI.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb