Közélet

Botrány Vásárhelyen: 32 millió forintos bírságot kapott az önkormányzat a Jovány Buszos kálvária miatt

Zajlik az élet Szegeden és zajlik a szomszédban, Hódmezővásárhelyen is: ma reggel elindult az ingyenes közösségi közlekedés, amiből elég rendes kis show kerekedett – a Volánbusz, mint az addigi szolgáltató, és a Joványbusz, mint az önkormányzat által megbízott új szolgáltató is elindította járatait Vásárhelyen – írtuk meg még tavaly márciusban, és nagyon úgy néz ki, hogy a történet elhúzódott egészen eddig, hiszen egy elég vastag büntetést kapott ezért az önkormányzat, 32 millió forintot kell kifizetniük.

Jogsértő volt Jovány Gyula önkormányzati megbízása, de súlyos árat fizet a város azért is, amit a Volánbusz szerződésének alá nem írása körül művelt – írja pénteken a Promenád24. Mint kiemelték, a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a Márki-Zay Péter vezette város jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást a 2019 és 2021 közötti buszos személyszállítási megbízásai kapcsán, ami 32 millió forintjába kerülhet most nekik.

SZABÁLYTALANUL KÖTÖTTEK SZERZŐDÉSEKET ÉS ADTAK MEGBÍZÁSOKAT VÁSÁRHELYEN

A portál szerint tehát összesen 32 millió forintos rekordbírsággal sújtotta a hódmezővásárhelyi önkormányzatot, valamint annak cégét, a HVSZ Zrt.-t a Közbeszerzési Döntőbizottság, mely csütörtökön közzétett határozataiban megállapította: a város, valamint annak gazdasági társaságai 2019 és 2021 között szabálytalanul kötöttek szerződéseket, adtak megbízásokat a helyi személyszállításra, hiszen jogtalanul mellőzték a közbeszerzési eljárást.

NEM MŰKÖDÖTT EGYÜTT AZ ÖNKORMÁNYZAT

A döntőbizottság azt is kimondta, hogy az önkormányzat által a Volánbusznak 2019. május és decembere között adott, a helyi személyszállítási szolgáltatások megrendelésére vonatkozó szerződések, illetve a városi cég, a HVSZ a Jovány Busz Kft.-vel 2021. februárban kötött közszolgáltatási szerződése semmisnek tekinthetők. További részlet az is, hogy a döntőbizottság szerint az önkormányzat nem működött együtt a vizsgálat során a Közbeszerzési Hatósággal, annak ellenőrzését gyakorlatilag akadályozta; nem küldte meg a szükséges iratokat, ami szintén a közbeszerzési törvénybe ütközik. Mindez szintén hozzájárul a 32 milliós bírsághoz – derül ki a dokumentumokból.

TÉNYFELTÁRÓ VIZSGÁLATOT INDÍTOTTAK

Ami az előzményeket illeti, márciusban a Közbeszerzési Hatóság tényfeltáró vizsgálatot folytatott le, melyben feltárta a vélelmezhető közbeszerzési jogsértéseket. Az ügy ezt követően a Közbeszerzési Döntőbizottságnál landolt, ők folytattak le eljárást az ügyben, ez zárult le most, összesen 32 millió forintos bírsággal sújtva a jogsértéseket. Összegezve a fentieket: a Közbeszerzési Hatóság után a Közbeszerzési Döntőbizottság is megállapította, hogy az önkormányzat többszörösen is törvényt sértett, amikor:

  • úgy adott megbízásokat 2019-ben a Volánbusznak, hogy az előző évi városi pályázatot elnyerő céggel írásban nem létesített szerződést, illetve közbeszerzési eljárást sem folytatott le,
  • majd pedig ugyancsak a közbeszerzési eljárás mellőzésével adott megbízást 2021 februárjában Joványnak.

A portál szerint a döntőbizottság határozatai és a kiszabott bírság ellen egyébként a Fővárosi Törvényszékhez nyújtható be jogorvoslati kérelem.

SZÁZMILLIÓKBA KERÜL EZ AZ ADÓFIZETŐKNEK

“Százmilliókba kerül az adófizetőknek az ingyenes buszjárataink elleni támadás” – ezzel a címmel megjelent közleménnyel reagált a hódmezővásárhelyi városvezetés a Közbeszerzési Döntőbizottságnak az önkormányzatot és az önkormányzat cégét (HVSZ Zrt.) a buszközlekedés kiszervezésével kapcsolatban több milliós bírsággal sújtó határozatára – ezt már a Hódpress írja. Az önkormányzat a döntést igazságtalannak tartja és közleményében azt is írta, hogy végsőkig küzdeni fognak a vásárhelyiek érdekében. Emlékeztetnek arra is, hogy a Volánbusz az elmúlt két évben legalább 240 milliós felesleges költséget okozott az adófizetőknek azzal, hogy kérésük ellenére nem állította le járatait. Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televíziónak azt mondta, egy adatszolgáltatási hiba valóban volt, de ez nem indokolja a bírságot, ezért fellebbeznek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb