Közélet

Beperelték a Ryanairt az extraprofitadó miatt

Az Atka Fogyasztóvédelmi Egyesület kedden pert indított a Ryanair ellen. Azt kérik, hogy a törvényszék mondja ki, hogy tisztességtelen a Ryanair Általános Személy- és poggyászfuvarozási Feltételeinek azon része, amelyik megengedi az adók és a díjak fogyasztókra történő utólagos áthárítását, vagyis az extraprofitadó utasokra történő terhelését, írta cikkében az Index.

HA MEGNYERIK A PERT A RYANAIR KÖTELES LESZ MINDENKINEK VISSZAFIZETNI AZ ÁTHÁRÍTOTT KÜLÖNADÓT

Ha az egyesület megnyeri a pert, akkor reményeik szerint a törvényszék semmissé fogja nyilvánítani ezt a feltételt, és a Ryanair köteles lesz mindenkinek visszafizetni az utólagosan áthárított extraprofitadót. A fogyasztóvédők szerint innentől nem a Ryanair vezérigazgatója dönti el, átháríthatja- e a cég költségeit, hanem az illetékes bíróság. A perben várhatóan 2023-ban születhet döntés.

Az Atka Fogyasztóvédelmi Egyesület által indított közérdekű per nem helyettesíti a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálatait és nem része a minisztérium által elrendelt országos témavizsgálatnak.

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT NYITÁSÁT SZORGALMAZZA AZ EGYESÜLET

Az Atka Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által elrendelt témavizsgálat során azt is szükséges vizsgálni, hogy Magyarországon kötelesek legyenek-e a fogyasztók számára nyitva álló személyes ügyfélszolgálatot nyitni a nagyobb utasforgalommal rendelkező légitársaságok. A civil fogyasztóvédők szerint a bírságolásnak csak rövid távon van pozitív hatása, az ügyfélszolgálati kötelezettség törvényi előírása viszont valódi megoldás lenne a Ryanair által okozott fogyasztóvédelmi problémákra.

A LÉGITÁRSASÁG ÉS A KORMÁNY VITÁJA AZ EXTRAPROFITADÓ BEVEZETÉSE MIATT ROBBANT KI

A Magyarországon is vezető légitársaság és a kormány vitája egyébként azután indult el, hogy Orbán Viktor május 26-án extraprofitadó kivetését jelentette be, amely a légitársaságokra is vonatkozik. Eszerint európai úti célok esetében jegyenként 3900, a kontinensen túli célpontokra 9750 forintot szabott ki a kormány. Az új adóterhet a Ryanair áthárította a vevőkre, amit a kormány szerint a cég nem tehetett volna meg.

A Ryanair szabadszájú tulajdonosa az Euronewsnak nyilatkozva kijelentette: „Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben, ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót, és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak.”

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb