Közélet

NNK: újabb hét embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő fertőzöttek száma Magyarországon – tájékoztatta az NNK csütörtökön az MTI-t.

29-41 ÉV KÖZÖTTI FÉRFIAK AZ EDDIGI FERTŐZÖTTEK

A fertőzöttek 29-41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él – írták. A közlemény szerint a betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.

A VÍRUS LAPPANGÁSI IDEJE ÁLTALÁBAN 6-13 NAP

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is – írták.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.

LETOHA TAMÁS, KUTATÓORVOS SZERINT A MAJOMHIMLŐ OLYAN TÖMEGES MEGBETEGEDÉSEKET, MINT MÁS LÉGÚTI FERTŐZÉST OKOZÓ VÍRUSOK, NEM FOG OKOZNI

A majomhimlő más úton terjed, mint a koronavírus, ahogy Letoha Tamás elmondta számunkra korábbi interjúnk során, közeli kontaktus, vagyis testfolyadék, testváladék útján, tehát a légúton való terjedés nem jellemző rá. Ez előrevetíti azt, hogy olyan tömeges megbetegedéseket, mint más légúti fertőzést okozó vírusok, amilyen az infuenza, vagy a koronavírusok, nem fog okozni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: 다시보기 사이트
'Fel a tetejéhez' gomb