Blog

“Szeged365, a szegedi” – úgy leelemzett bennünket a Transzparens Újságírásért Alapítvány, hogy ketté állt a fülünk

“Szeged365, a szegedi” – ezzel az alcímmel írt rólunk a héten a Transzparens Újságírásért Alapítvány, akik Szeged sajtóviszonyait vizsgálva elemezték a négy szegedi hírportál működését, a választási kampányt is magában foglaló, 2022. január 1. és június 14. közötti időszakra fókuszálva, főként a címekben és leadekben fellelhető kulcsszavak vizsgálata alapján.

Az elemzés szerint a négy legnagyobb szegedi online hírportálból kettőre jellemző, hogy politikai érdekek mentén ír, az egyik a Fidesz, a másik a Botka-önkormányzat szócsöve, míg a másik kettő – az egyik a Szeged365 – szerintük kiegyensúlyozottabbnak tekinthető (szerintünk is). A rólunk szóló rész a Szeged365 alapításával indít, főként Nemesi Pálra, Kiss Balázsra és jómagamra, Kisházi Sándorra fókuszálva, az Opten céginformációs rendszer adatait felhasználva.

ÚGY FEST, MI VAGYUNK A LEGSZEGEDIBB HÍRPORTÁL (ÉS EZZEL EGYET IS ÉRTÜNK)

“A portál nem számolt be az összes helyi politikai csatározásról a vizsgált időszakban” – írják rólunk, majd hozzáteszik, hogy inkább a mindennapi, hétköznapi, közérdekű témákról írunk, a “szegedi szemüvegen” keresztül. Az elemzés kiemeli a többieknél jóval erősebb szegediségünket és a lokálpatrióra érzelmű Szegedi Arcok és Szegedi Pletykák rovatainkat.

HISZTI AZ INDULÁSUNK KÖRÜL, POLITIKAI MORTAL KOMBAT MENTES ÚJSÁGÍRÁS A VÁLASZTÁSOK IDEJÉN

A Transzparens Újságírásért Alapítvány arról is ír, hogy a választási időszakban a többiekhez képest kevésbé zúdítottuk az olvasóink nyakába a politikát, itt a helyi (hozzánk képest csekély olvasottsági számokat produkáló) Fidesz-portálhoz hasonlítva azt írják, nálunk 56, náluk pedig 124 kontent jelent meg helyi politikai témában. Az ok egyszerű, mint az egyszeregy: arról írunk és annyit, ami és amennyire a Szeged365 olvasóit érdekli. Az utóbbit lemérni egy digitális médiaplatform esetében nem nagy művészet, ráadásul nekünk nincs “gazdánk”, senki sem parancsol ránk, hogy miről írjunk, mint szoktuk mondani, csakis a szegediektől függünk. Az elemzés kitér az indulásunk idején a helyi és országos baloldali média által levágott Szeged365-hisztire is:

“Érdekes az is, hogy bár indulásukkor a Média1 kifejezetten azt kívánta sugallni, hogy a Szeged365 Fideszes médiatermék lesz, a vizsgált időszakban Botka Lászlóról írtak a legtöbb esetben, ráadásul jellemzően pozitív és semleges kontextusban” – fejti ki az írás szerzője.

A cikkbe egy grafikát is betettek, amely azt mutatja, melyik politikusról mennyit és milyen aspektusban írtunk a választások idején:

POLTIKAILAG KIEGYENSÚLYOZOTT(ABB)NAK LÁT BENNÜNKET A TRANSZPARENS ÚJSÁGÍRÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

“Összességében azt látjuk, hogy Szegeden a négy legnagyobb online hírportálból legalább kettőre (a SzegedMára és a Szeged.hu-ra) jellemző, hogy politikai érdekek mentén ír. A Szeged365 és a Szegeder kiegyensúlyozottabbnak tekinthető. Előbbi kevesebbet foglalkozik politikával, utóbbi is jellemzően a helyi közéletről és a helyi ügyekről ír” – zárja elemzését a Transzparens Újságírásért Alapítvány, melyet teljes egészében IDE kattintva érsz el.

KÉT KÖSZI ÉS EGY JÓ HIDEG SÖR

Két köszi, a szemle végére.

Az egyik természetesen Benneteket, a Szeged365 havi szinten (minden túlzás nélkül) több százezresre duzzadt olvasói családját illeti, nélkületek nem tudnánk kiegyensúlyozottan, középről írni.

A képlet egyszerű, de nagyszerű: mivel nagyon sokan olvastok (a június havi, négy nap múlva már nyilvánosan is elérhető statisztikával igazolt látogatásaink száma jóval félmillió felett volt) bennünket, a szegedi vállalkozói társadalom is örömmel reklámoz nálunk, így aztán nem kényszerülünk rá, hogy a bennünket időről-időre megkörnyékező “politikától” pénzt fogadjunk el. Ameddig ez így marad, nem is lesz, aki beleszóljon a szerkesztőségi munkánkba, a magunk urai maradunk. Csakis a Szeged365 olvasóitól függünk és ez így van rendjén.

A másik köszönet a Transzparens Újságírásért Alapítványt illeti, mindig hasznos, ha külső szakmai véleményt fogalmaznak meg arról, amit két és fél éve szívvel-lélekkel csinálunk.

A kritika fejleszt, a dícséret meg piszok jól esik, szóval, akár szakmabeli vagy, akár nem, küldd el, mit gondolsz a Szeged365-ről Facebook üzenetben vagy az [email protected], hálás köszönet minden gondolatért!

A VÉGÉRE PEDIG A SZÁMOK, AMELYEKRŐL PELIKÁN ELVTÁRS ÓTA TUDJUK, HOGY MAKACS DOLGOK

Bár az általunk szemlézett elemzés nem tér ki rá, cikkünk végére itt hagyunk egy Similarweb-platformra vezető linket, amin a négy említett szegedi portál közötti olvasottsági verseny adatait is meg lehet tekinteni (ha csíped a kockaságot, csak annyi a dolgod, hogy rögtön a főoldalon, az “explore” felirat alatti keresőbe beírd a vizsgált oldal domain nevét, ezt követően pedig a “total visits last 3 months” résznél dobja be a látogatási számokat, havi bontásban). Az analizáló site egy független, nemzetközi mérést végez, amely felett nincs befolyásunk, magyarán, ha akarnánk se tudnánk kozmetikázni a számokat. Sőt, mivel mifelénk tényleg nincsenek titkok, a hirdetőpartnereink egy részének kérésére még a Google Analytics-ünket is becsatornáztuk a platformba.

Borzasztóan büszkék vagyunk rá, hogy a cikkben említett mezőnyben folyamatosan az élen vagyunk, valahol pedig beszédes, hogy pont az a két oldal kullog a négyes lista végén, akikről az elemzés is azt jegyzi meg, hogy “politikai érdekek mentén írnak”.

Az egyik sereghajtó a kormánypárt helyi, az utóbbi időben Nemesi Pálról (a három közül az egyik alapítónk) az elemzés szerint is folyamatosan negatív színben író oldala, a másik pedig az önkormányzat hírportálja, amely indulásunk idején heteken át lejárató kampányt folytatott a Szeged365 és a három alapító ellen.

Nem jött be.

Zárásként: rettenetesen boldogok vagyunk, egyrészt, fantasztikus olvasóink vannak, rengeteg beküldött sztorival és inspiráló visszajelzésekkel, másrészt pedig klassz dolog, hogy egy ennyire színes sajtópaletta részesei lehetünk a kedvenc városunkban.

További eredményes munkát kívánunk az elemzés készítőinek, egyben nagy kalappal a konkurenseinknek (meg persze saját magunknak is), embert próbáló időszak elé nézünk, de mi, szegediek, valahogy ezt is megoldjuk, túléljük, átvészeljük majd!

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged365 – szegedi, független, igazi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb