Kikapcs

Gazdasági válság? Sehol. Kígyózó sor várta a negyedik szegedi ALDI nyitását (frissítve)

Kígyózó sor várta csütörtök hajnalban a Dugonics téri, Szegeden sorban a negyedik ALDI nyitását a Rádió 88 tudósítása szerint. A csatorna Facebook oldalára reggel 6 után feltöltött videón az látszik, hogy a nyitás perceiben már a Dáni utca és a Kálvária sugárút találkozásáig ért a sor, pont úgy, mintha nem lenne:

  • még három ALDI Szegeden,
  • még legalább 45 szupermarket (12 Spar, 3 LIDL, 5 Tesco, 3 Penny Market, 20 CBA) ugyanitt,
  • gazdasági válság,
  • 408 Ft-os Euro,
  • meg úgy általában, holnap.

Írhatnánk, hogy a jelenség okai valószínűleg a nyitásra meghirdetett akciókban (vagy az általunk lekörmölt féltucat cikkben, khm) keresendők, de ezek gyakorlatilag a többi három szegedi ALDI-üzletben is ugyanígy fellelhetőek.

HA SZERDA, AKKOR DOMUS

A legendás Domus bútorbolt még 1980-ban nyitott meg az akkor újnak számító épületben, akkoriban gyakorlatilag ez volt a Kádár-korszak IKEA-áruháza, a rendszerváltozás előtt a magyarországi bútorkereskedelem kifejezés egybeforrt a nevével. Persze ezt elérni nem volt akkora mutatvány, mint manapság, mivel a kommunizmusban jellemzően mindenből egy volt, lásd még:

  • Keravill,
  • Skála,
  • Centrum,
  • Merkur,
  • és még sorolhatnánk.

A hatvanas-hetvenes évektől fellendülő lakásépítés természetes velejárója volt a bútorok és más lakberendezések iránti igény növekedése. A növekvő kereslet kielégítése érdekében kezdődött meg a Domus hálózatának kiépítése, amelynek budapesti zászlóshajója a hetvenes évek közepén nyílt meg, majd több mint három és fél évtizeden keresztül működött. Gyorsan bővült a hálózat, hiszen Budapest után Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten, Veszprémben, Egerben, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Pécsen, Szolnokon, Szegeden, Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron és Siófokon is nyílt Domus bútoráruház. A vállalat fénykorában 23 egységet működtetett országszerte, amelyek többnyire a belvárosokban helyezkedtek el.

A szegedi 1980-ban nyílt, akkoriban ilyen rettenetes reklámokkal tolták a bolt szekerét:

25 ÉV DOMUS, 14 ÉV TESCO

A szegedi Domus bútoráruház negyed évszázad után, 2006. augusztusában zárt be, pár hétre rá Tesco Express nyitott az épületben, amely 14 év után, tavaly augusztusban dobta be a törölközőt. Akkori megkeresésünkre a bérleti szerződés lejártával indokolták a zárást, mint írták, a bérbeadóval hosszas egyeztetést követően sem sikerült megállapodniuk. Az áruházban dolgozóknak egyébként a Tesco másik üzleteiben ajánlottak fel munkát.

Tavaly július 31-én az épület emeletén lévő Ázsia Center és a Tesco mellett, a földszinten működő Mobilpont is kiköltözött, augusztus 1-jén pedig már el is kezdődtek a munkálatok, a Szeged365 környéken lakó olvasói légkalapács zajára ébredtek. Az ott dolgozó munkásoktól gyorsan megtudtuk, hogy ALDI lesz a Domus – Tesco utódja, az értesülésünket nem sokkal később Bence nevű szemfüles olvasónk fotója is megerősítette: tavasszal már Hofer Magyarország Kft. logózott dobozok árválkodtak a parkolóban, a cég pedig nem más, mint az ALDI üzlethálózat ingatlanainak építésével és üzemeltetésével foglalkozó vállalkozás.

Hogy a cikkünk elején felsorolt 12 Spar, 3 LIDL, 5 Tesco, 3 Penny Market, 20 CBA és persze 3 (most már 4) ALDI mellé hosszú távon van-e még szükség egy negyvenötödik szupermarket-élelmiszerboltra Szegeden, egyelőre nem tudni, minden esetre ma reggel 6-kor elég masszív repülőrajttal indult a német lánc legújabb üzlete.

FRISSÍTVE: MEGJÖTT AZ ALDI KÖZLEMÉNYE, EZ A 156. BOLTJUK, SZEGEDEN MÁR 100 KOLLÉGÁJUK VAN

A mai napon átadott üzlet országosan a 156., a Tisza-parti városban pedig a negyedik egysége az áruházláncnak – írta cikkünk megjelenését követően küldött levelében az ALDI.

Az ingatlan felújítását 2022 januárjában kezdte meg a vállalat. A modernizálás során megújult a teljes elektromos hálózat, alacsony energiafelhasználású LED-világítást szereltek be, illetve modern hőszivattyús hűtő-fűtő megoldás biztosítja az eladótér, a raktár és a szociális helyiségek megfelelő hőmérsékletét.

A Dugonics téri üzlet megnyitásával 25 új munkahelyet hoz létre az ALDI Szegeden, így mintegy 100 munkatársat foglalkoztat Csongrád-Csanád megye székhelyén, a megyében található többi üzletet is figyelembe véve pedig közel 150 munkavállaló számára biztosít stabil munkahelyet és versenyképes fizetést az élelmiszer-kiskereskedelemben.

Az alábbi fotók már az új, Dugonics téri üzletben készültek:

SZEGEDI BESZÁLLÍTÓK TERMÉKEIT PÖRGETIK

A vállalattól csütörtök reggel megtudtuk, hogy a szegedi és környéki cégek (is) fontos beszállító partnerei az ALDI-nak, a PICK Szegedtől kezdve több zöldség-gyümölcs termelőig. Az ALDI 2021 ősze óta kizárólag 100%-ban magyar friss húst tart állandó kínálatában, amelynek egy része szintén a régióból, például a Szögedi Csirke Kft.-től érkezik az összes ALDI-egységbe. Ugyancsak Szeged környékéről származik az áruházlánc kínálatában szereplő számos friss zöldség és gyümölcs, például a TV paprika, a kápia paprika vagy éppen a hegyes erős paprika.

„Negyedik szegedi üzletünkkel még több vásárló számára tesszük elérhetővé alacsony árú saját márkás kínálatunkat, köztük számos szegedi és környékbeli cég kiváló termékét. A Dugonics téri áruházunk felújítása során is a korszerű megoldások biztosította alacsony energiafelhasználás és a színvonalas kiszolgálást lehetővé tevő berendezések használata állt a középpontban. A nyitásra pedig rendkívül kedvező élelmiszer és non-food ajánlatokkal készültünk, hogy még vonzóbb legyen üzletünk” – mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

HA MÁR TÉMÁNÁL VAGYUNK: 30 SZÁZALÉKOT DRÁGULTAK A SZUPERMARKETEK EGY ÉV ALATT

Csaknem 30 százalékos lehet a drágulás az élelmiszereknél az egy évvel ezelőttihez képest a G7 mérése szerint. A portál évek óta végez méréseket a legnagyobb üzletláncokban (Aldi, Lidl, Penny Market, Tesco), általánosságban azt tapasztalták, hogy szinte termékenként ugyanolyan mértékben mozognak az árak. Az elemzés kiemelte, hogy a legutóbbi, 2022. június 30-i mérésükben kicsit mást tapasztaltak, ugyanis üzletlánconként eltért, hogy az egyes termékek mennyivel drágultak.

A 42 termék, amelyet a mérésben néztek, összesen 29,4 százalékkal drágult az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb