Közélet

Késő belekezdeni a spórolásba? Azonnal fizetni fognak az átlag felett fogyasztók, visszamenőleg is behajtja a kormány a magasabb áram- és gázhasználatot

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki a rezsicsökkentés módosításáról, melyben új információkat is megosztott – szúrta ki a Portfolio. Bár pontos hatásokat csak a közlönyben megjelenő részletszabályok után lehet mondani, a mostani tájékoztatásból is kiolvasható a lépés lényege: ha ugyanis ebben a formában valósul meg a piaci árak lakosságra történő ráeresztése, akkor a családoknál szinte azonnal jelentkezni fognak a magasabb rezsiszámlák, ami viszont jó hír az államnak, amelynek nagyon szüksége van a plusz pénzekre.

A kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon – olvasható a közleményben, amely azt részletezi, hogy a rezsicsökkentés mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig. Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök világította meg a kormány döntésének hátterét, azt mondva, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben egyszerűen nem fér bele a rezsicsökkentés.

AZ ELŐZŐLEG MEGÁLLAPÍTOTT ÉVES ÁTLAGFOGYASZTÁSRA LESZNEK KIÁLLÍTVA A SZÁMLÁK

A portál szerint a kormányzati tájékoztatás megosztotta például, hogy “az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti”. “Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni” – nyugtat meg mindenkit a kormány. A közlemény legfontosabb mondata pedig a következő:

“Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.”

A Portfolio szerint hozzáteszik még, hogy “a számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni”. Tulajdonképpen a fogyasztóknak legfeljebb 2 hetük maradt az új szabályok értelmezésére.

AZONNAL FIZETNEK AZ ÁTLAG FELETT FOGYASZTÓK

Mint tovább kiemelték: sajnos igen, ez azt jelenti, hogy azonnal fizetni fognak az átlag felett fogyasztók. A részletszabályok kihirdetésére várni kell, és egészen addig csak találgathatunk, azonban a fenti mondatok 2 fontos üzenetet tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy hogyan is oldja meg a kormány azt, hogy a magasabb árakból a lakosság is minél előbb kivegye a részét:

  • éves fogyasztást néznek,
  • és augusztus 1-jét megelőzően.

A portál szerint az államnál hónapról hónapra azonnal lecsapódik a magasabb energiaár, ezért szüksége van a megtakarításra mielőbb, ami a lakosság pótlólagos pénzén keresztül érkezik majd a rendszerbe (és így nem folyik ki több a költségvetésből).

AZ IDEI ÁREMELÉST ÉS PLUSZ REZSIDÍJAKAT AZOK SEHOGYAN SEM TUDJÁK MEGÚSZNI, AKIK AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN AZ ÁTLAG FELETT FOGYASZTOTTAK

A közleményből kiemelt mondat a lap megítélése szerint azt jelenti, hogy az érintettek esetében a 2021 augusztusa és 2022 július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány visszamenőlegesen (de nem kizárt, hogy 2021 január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd). Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár. Vagyis, az idei áremelést és plusz rezsidíjakat azok sehogyan sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak. Ők készülhetnek kvázi az azonnali tehernövekedésre a jelenlegi értelmezések szerint. A lap szerint mindez még nem jelenti azt, hogy a már most elkezdett spórlásnak (kevesebb áram- és gázhasználatnak) ne lenne értelme. Ha ugyanis valaki már most visszafogja a rezsifogyasztását, annak a következő 1 éves fogyasztása fog csökkenni, és ezáltal majd a jövő augusztusi fordulónapon állíthat ki kedvezőbb számlát a szolgáltatója.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb