Közélet

Lázár János: sem a kormánymegbízott, sem a megye átnevezésével nem értek egyet

“Az álláspontom az elmúlt években világos volt, és nem változott: sem a kormánymegbízott, sem a megye átnevezésével nem értek egyet” – írta kedd délelőtt hivatalos Facebook oldalán Lázár János, építési és beruházási miniszter.

“Az előbbit nem szavazom meg, az Alaptörvény módosítását viszont, fenntartásaimmal együtt, kötelességem megszavazni” – folytatta sorait közösségi oldalán Lázár János.

A miniszter arra reagált, hogy kedden döntött a parlament, vagyis 140 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, amelynek értelmében összevonják a 2024-es EP-választásokat az önkormányzatival, valamint jönnek a főispánok és a vármegyék.

EGY NAPON LESZ A SZAVAZÁS

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása indítványozza, hogy a következő, 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását és az azt követő önkormányzati választásokat október hónap helyett április, május, június vagy július hónapban legyen szükséges megtartani, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg, vagyis a szavazásokat egy napra lehessen kitűzni.

JÖNNEK A VÁRMEGYÉK

A módosítás ezen felül tartalmazza az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezések megváltoztatását is, „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik”. A Kocsis Máté által jegyzett dokumentumban arról is írnak, hogy a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: click to investigate
'Fel a tetejéhez' gomb