Szegedi ArcokVideo365

Háromágú bottal, azaz tündérszárnyakkal tanul járni Bende – a nyitott gerinccel született tiszaszigeti kisfiú családját látogattuk meg

Imád szerelni, kertészkedni az édesapjával, tanulótornyából segíteni a főzésben édesanyjának a hároméves Bende, a nyitott gerinccel született kisfiú, akiről szülő anyja lemondott világra jövetele pillanatában. Várkonyi Bea és Gábor négy hónaposan fogadták örökbe a gyermeket, s lett teljes a családjuk az örökmozgó, minden iránt érdeklődő, közvetlen kisfiúval. Utolsó, januári látogatásunk óta Bende járásában is nagyon sokat fejlődött, jelenleg már háromágú botjával, azaz tündérszárnyával gyakorolja az első lépéseket.

HÁROMÁGÚ BOTTAL, AZAZ TÜNDÉRSZÁRNYAKKAL TANUL JÁRNI BENDE

Gábor elmesélte, legutóbbi találkozásunk óta a legnagyobb újdonság a család életében, hogy Bende most már a járókeret mellett háromágú bottal is tanul járni a pécsi Borsóház Intenzív Terápiás Központ fejlesztő foglalkozásainak köszönhetően, ahova tobábbra is havi rendszerességgel járnak. “Még a háromágú bothoz kell segítség, de például a járókerethez már sokkal kevésbé, már átmentünk vele a szomszédba, liftezett vele, sokfelé el tudtunk menni, szerencsére úgy tűnik, Bende szereti használni, természetesnek veszi ” – újságolta Gábor a fejleményeket, majd hozzátette, van egy kis tanulótornya is otthon a kisfiúnak, ami egy fából készült építmény, amelybe beleállva a konyhában segédkezik édesanyjának, eközben is erősítve kis lábait.

ŐSSZEL EGY CSÍPŐFICAM MŰTÉT VÁR A KISFIÚRA

Gábor elárulta, most egy picit a nyáron visszavettek a fejlesztésekből, mert úgy vették észre, talán egy kicsit sok már Bendének. Próbálják megtalálni azt az arany középutat, hogy a kisfiú jól fejlődjön, annál is inkább, mert ősszel lesz egy csípőficam műtétje, mely során egy korrekciót végeznek az orvosok a már megműtött részen. Ez az a műtét, melyre eredetileg januárban került volna sor, ám az orvosok akkor Bende hihetetlen fejlődését látva műtétjét elhalasztották őszre. Úgy vélték, olyan rohamos a kisfiú mozgásfejlődése, és annyira szenzitív ez az időszak számára, hogy nem tartották szükségesnek megakasztani ezt a folyamatot egy műtéttel.

MÁR A NYÁRON EGY KIS SZERVEZŐDŐ GYERMEK KÖZÖSSÉGBE FOG JÁRNI BENDE

Gábor és Bea arról is beszámoltak, eljött az idő arra is, hogy Bende gyermek közösséggel ismerkedjen, hiszen a felnőttek között már nagyon otthonosan mozog, de sokat számít, hogy kortársaival is hasznos időt töltsön el. “A közelben van egy kis szerveződő közösség, ami nem óvoda, de egy gyermek közösség, ahova, terveink szerint már ezen a nyáron járhat Bende” – mondta el Gábor, ahogy azt is, ez lesz az első alkalom, hogy a kisfiú szülei, illetve nagyszülei nélkül töltsön el pár órát.

SZÜLEI LÉTREHOZTÁK A FUSS BENDE ALAPÍTVÁNYT

Legutóbbi találkozásunk óta még egy nagy változás történt a család életében, Bea és Gábor a tavasz folyamán létrehozta a Fuss Bende Alapítványt. “Az alapítványunk célja az, hogy Bendét és a sorstársait segítsük adománygyűjtéssel. Azokat a gyerekeket, akik a nyitott gerinc legsúlyosabb formájával születtek, és/vagy a mozgásukban fejlesztésre van szükségük. Az az összeg, amely az alapítvány számlájára befolyik, azt Bende és a sorstársai gyógykezelésére, fejlesztésére, fejlesztő eszközök beszerzésére, akadálymentes környezet megteremtésére használunk. További célunk a társadalmi érzékenyítés ebben a rohanó világban, valamint a szemléletformálás, az elfogadás erősítése, amely reményeink szerint segít jobbá tenni a világot” – avatott be bennünket a részletekbe Bea és Gábor.

SZÜLEI ÉS GYÓGYTORNÁSZAI HISZNEK ÉS BÍZNAK BENDE FEJLŐDÉSÉBEN

Az, hogy mit hoz a jövő Bende számára, nem lehet tudni, de orvosai, gyógytornászai és nem utolsó sorban szülei bíznak a legjobbakban. “Senki sem tud jósolni, illetve aki tud, az inkább negatív és lehet azzal annyira nem érdemes foglalkozni. Konkrétumot senki sem tud mondani, de a fejlesztők nagyon bíznak és hisznek Bendében, ahogy mi is” – zárta gondolatait Bea.

Ha szeretnél segíteni Bendének és sorstársainak a Fuss Bende Alapítványon keresztül megteheted:

Fuss Bende Alapítvány

bankszámla: 11735005-26072036

IBAN: HU23117350052607203600000000

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb