Közélet

Chovanecz Kata: “Nem a lóláb, az egész ló kilóg” – két cég felváltva nyeri meg az ivóvízvezeték-rekonstrukciós közbeszerzéseket Szegeden

“Nem a lóláb, az egész ló kilóg. Megjósoltam a tápéi vízvezeték-rekonstrukciós közbeszerzési árajánlat részleteit. A SADE vitte a beruházást, a tervezői ár felett, de 300 millió alatt. 280 milliós a munka, és megvan a három nem szegedi, töltelék pályázó is Szolnokról, Gyuláról és Nyíregyházáról. Egy pályázó nem adott le érvényes pályázatot, olvasható az értesítőben, ez valószínű a HÉB. Forgatókönyvszerűen csinálják a bizniszt” – írta hétfőn Facebook posztjában Chovanecz Kata, a szegedi Fidesz-KDNP képviselője, miután tegnap este megjelent a közbeszerzési értesítőben a nyertes pályázat. Arról, hogy mi is pontosan a probléma a tápéi ivóvízvezeték-felújítási munkálatok közbeszerzésével, a képviselőnővel beszélgettünk.

HÉTFŐN KELLETT VOLNA KEZDŐDNIE A MUNKÁLATOKNAK TÁPÉN

Ivóvízvezeték-felújítási munkák kezdődnek hétfőn több ütemben Tápén, a Bencfahát és Muskátli utcákban, a Pajtás utcától egészen a Majakovszkij tér sarkáig – írtuk meg pár napja a Szegedi Vízmű Zrt. közleménye alapján. A behirdetett hétfő reggeli start valahogy nem jött össze, mint az önkormányzati beruházások kapcsán gyakran résen levő Fidesz-KDNP képviselőnő Chovanecz Kata írja,

  • a sajtóban meghirdetett munkakezdés elmaradt,
  • sem egy munkagép,
  • sem egy raklap alapanyag nem látható a helyszínen.

EGYFAJTA TENDENCIA FIGYELHETŐ MEG A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOKBAN

Ahogy a képviselőnő elárulta, nem ez az egyetlen probléma a tervezett ivóvízvezeték-rekonstrukcióval. Chovanecz Kata elmondta, mint a jogi bizottság tagja már egy ideje figyeli a közbeszerzési eljárásokat, hogy hogyan folytatja le a város, illetve ebben az esetben a megrendelő, a Szegedi Vízmű Zrt.. A képviselőnő az utóbbi időben egyfajta tendenciát vélt felfedezni a munkák, a megrendelők és a pályázat nyertesei között.

A TÁPÉI BERUHÁZÁSRA KIÍRT KÖZBESZERZÉS NEM NYÍLT VOLT, HANEM MEGHÍVÁSOS ALAPON MŰKÖDÖTT

Ahogy a képviselőnő magyarázta, a közbeszerzési eljárásoknál háromszázmillió forint alatt nem kötelező nyílt eljárást lefolytatni. A nyílt eljárás azt jelenti, hogy a kiírás megjelenik az interneten és bármelyik cég számára megpályázható, viszont lehetőség van arra, amit Chovanecz Kata elmondása szerint a város rendszerint alkalmaz és egyébként jogszabály sem tilt, hogy háromszázmillió forintos beruházás alatt ezt meghívásos pályáztatás keretein belül is le lehet folytatni.

KÉT CÉG FELVÁLTVA NYERI MEG AZ IVÓVÍZVEZETÉK-REKONSTRUKCIÓS PÁLYÁZATOKAT

Ez azt jelenti, hogy már a közbeszerzés kiírása során (ami egyébként nem nyílt, tehát csak a közbeszerzési iroda tud róla), ők hívnak meg öt darab céget erre a pályáztatásra. Ennek során a képviselőnő szavaival élve három “töltelék” cég kerül meghívásra, amelyek általában vidéki cégek, Békéscsabáról, Szolnokról, Gyuláról, Abonyból például, amelyek jó eséllyel semmilyen referenciával a környéken nem rendelkeznek. Mellettük rendszerint két cég kap meghívást a közbeszerzési eljárásokra, a Sade Magyarország Mélyépítő Kft. és a Héb Kft.. “Érdekes módon a két utóbbi cég felváltva nyeri meg ezeket az ivóvízvezeték-rekonstrukciós munkálatokat” – véli a képviselőnő, aki hozzátette, ez a tendencia volt megfigyelhető:

  • a Rózsa utcai beruházástól (amit a HÉB Kft. nyert),
  • a Hétvezér utcán (ahol a munkálatokat a SADE végezte) át
  • a Veresács utcai (ahol jelenleg is a HÉB dolgozik) munkálatokig, így Chovanecz Kata számára nem volt meglepő, hogy:

a tápéi rekonstrukcióra a nyertes pályázat a sorban következő Sade Magyarország Mélyépítő Kft-é lett.

“EGYSZER A TULAJDONOSI KÖRNEK AZ EGYIK ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZÓ CÉG, MÁSIK ALKALOMMAL AZ ÖNKORMÁNYZATNAK KEDVES CÉG NYERI MEG EZEKET A PÁLYÁZATOKAT”

Az ügy érdekessége még, hogy a Szegedi Vízmű Zrt-ben Szeged város tulajdonosi részaránya 51%, míg a francia szakmai befektető, a Veolia Eau magyarországi leányvállalata, a Veolia Víz Zrt. tulajdonosi részaránya 49%. A Sade Magyarország Mélyépítő Kft. pedig a Veolia leányvállalata. “Kicsit úgy tűnik, hogy egyszer a tulajdonosi körnek az egyik érdekeltségébe tartozó cég nyer, a másik alkalommal pedig az önkormányzatnak kedves vállalat nyeri meg ezeket a pályázatokat” – mondta el a képviselőnő, aki szerint ezzel az a probléma, hogy így lehetőséget sem adnak más szegedi, vagy környékünkön tevékenykedő cégeknek, akik érdemben pályázhatnának, nem utolsó sorban pedig akár kedvezőbb, versenyképesebb áron is végeznék el a munkálatokat.

Mint Chovanecz Kata rávilágított, a SADE és a HÉB esetében a nyílt pályázatok alapján megfigyelhető, hogy a kivitelezés ára a becsült árnál akár 40-50%-kal is magasabb lesz, mint más cégek esetén.

A KÉPVISELŐNŐ NYÍLT ELJÁRÁST SZORGALMAZNA A KÖZBESZERZÉSEKNÉL

A képviselőnő az átláthatóság és a versenyképesebb, tisztább körülmények megteremtése céljából a nyílt eljárást szorgalmazza a közbeszerzési eljárásoknál, míg véleménye szerint a meghívásos pályázatoknál egyfajta rotációnak kellene lenni, és mindig más-más cégeket kellene meghívni.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ CHOVANECZ KATA, SZEGEDI POLITIKUSSAL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket a képviselőnővel, melyben még több részletet megtudhatsz az üggyel kapcsolatosan.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb