Közélet

“Szűkösen, de talán kihúzzuk az év végéig” – óriási terhet ró az önkéntes tűzoltó egyesületekre, hogy piaci áron kell tankolniuk, megszólalnak a sándorfalvi és kisteleki szervezetek

A benzinár-stop módosításával az önkéntes tűzoltó egyesületek is kiestek a hatósági áras tankolás lehetőségéből, így járműveik működtetéséhez piaci áron kell az üzemanyagot beszerezniük. Ez pedig óriási terhet ró a szervezetekre, melyek oroszlánrészt vállalnak a Szeged és környéki tűzesetek megfékezésében. Arról, jelen körülmények között hogyan biztosított a működésük, Polyák Tamással, a Sándorfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnökével, valamint Kácsor Péterrel, a Kisteleki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével beszélgettünk.

HA A PIACI ÁRON TANKOLNAK, DURVÁN A DUPLÁJÁRA FOGNAK NÖVEKEDNI A GÉPJÁRMŰVEK MŰKÖDTETÉSI KÖLTSÉGEI

Polyák Tamás elmondta, a Sándorfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 32 tagja van, 3 tűzoltó gépjárművet tartanak üzemben, illetve egy motorcsónakot, melyhez a búvárcsapat felszerelését is biztosítani kell. “Az új szabályozás nagyon nagy terhet jelent számunkra, hiszen minden gépjárművünk hét és fél tonna felett van, ami azt jelenti, hogy az első perctől fogva, hogy ez a rendelet bejött, emelt áron tudtuk csak a járműveket tankolni, így szinte megduplázódott az üzemanyag költségünk” – árulta el az elnök. Mint mondta, míg a múlt hónapban a 3 gépjárműnek körülbelül 120-150 ezer forintot fizettek az üzemanyagért, ha piaci áron kell beszerezniük durván a duplájára nőnek majd ezek a költségek. Ez persze függ attól, hogy mennyit mennek az adott járművel, de azt is számításba kell venni, hogy a kocsikra vannak olyan eszközök felszerelve, melyek saját benzinmotorral működnek, így ezekbe is üzemanyagot kell vásárolniuk, ami alaposan megnöveli a működésük finanszírozását.

EL KELL DÖNTENI ÜZEMANYAG FORRÁSRA PÁLYÁZZUNK, VAGY AZ ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK KARBANTARTÁSÁRA, FELÜLVIZSGÁLATÁRA

A sándorfalvi egyesület elnöke azt is elárulta, jelen pillanatban ezek a megnövekedett költségek még nem okoztak feladataik ellátásában problémát, ám anyagi lehetőségeik egyre jobban kimerülnek. “Az a támogatás, amelyet az önkormányzattól erre a célra kapunk, lassacskán el fog fogyni. Ha újbóli támogatást kapunk tőlük, akkor folytatni tudjuk a mentési munkát, ha nem, akkor le kell állítani az autókat. A Katasztrófavédelemtől is van lehetőség pályázni üzemanyagra, de vannak olyan eszközök, felszerelések, melyeknek a felülvizsgálatát is finanszírozni kell, tehát jelen esetben el kell döntsük, hogy mikor hova, milyen forrásokra pályázzunk, hogy a működésünk biztosítva legyen” – tudtuk meg Polyák Tamástól. Az elnök közölte, ha nem lesznek források, akkor sajnos le kell állítani a gépjárműveket, és az egyesület nem tudja tovább folytatni a mentőtevékenységét, meg kell várniuk a jövő évi támogatást és onnantól tudják majd újraindítani a gépjárműveket.

SZŰKÖSEN, DE TALÁN KIHÚZZÁK AZ ÉV VÉGÉIG A JELENLEGI FORRÁSOKKAL

Mint mondta, a jelenlegi körülmények között szűkösen, de talán kihúzzák az év végéig. Ez attól függ, mekkora és milyen esetszámok állnak még előttük. Ha folytatódik a száraz idő és megnövekedett számú tűzesetekhez kell vonulniuk, akkor akár hamarabb is kifuthatnak a pénzükből. Ha viszont a tűzesetek száma realizálódik és nem jön például egy nagy viharkár, év végéig tudják folytatni a mentést.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ A SÁNDORFALVI EGYESÜLET ELNÖKÉVEL

HASONLÓ A HELYZET KISTELEKEN IS

Hasonló helyzetről számolt be Kácsor Péter, a Kisteleki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is. A 16 tagot számláló szervezetnek jelenleg csak egy bevethető autója maradt, amellyel kisebb tűzeseteknél, vagy akár tömeges viharkároknál tudnak beavatkozni. Másik járművük esetében jelenleg gőzerővel keresnek egy tűzoltó fecskendőt, mert ami eddig a rendelkezésükre állt, annak a műszakija lejárt.

HIVATALOS LEVELEKET ÍRTAK A HATÓSÁGI ÁRAS TANKOLÁS MEGSZÜNTETÉSEKOR AZ ILLETÉKESEK RÉSZÉRE, ÁM ÉRDEMBEN NEM KAPTAK VÁLASZT

Kácsor Péter elmondta, már amikor az első szigorítás bejött az üzemanyagár-stoppal kapcsolatosan a hét és fél tonna feletti járműveikre már akkor sem vonatkozott a hatósági ár, így a tűzoltóautókat csak piaci áron tudják azóta is tankolni. “Ezzel kapcsolatban leveleket írtunk, amelyeket eljuttattunk hivatalos helyekre, de tudtommal érdemi válasz, illetve intézkedés, ami számunkra kedvező lenne, nem történt” – számolt be róla az elnök, majd hozzátette, egészen a legutolsó módosításig a kisebb járművükbe tudtak még tankolni hatósági áron, mivel annak súlya 3,5 tonna alatt nyom, de most már itt sincs lehetőségük élni a kedvezményes üzemanyagárral.

SPÓROLNIUK KELL: ELSŐ KÖRBEN A KEVÉSBÉ SZÜKSÉGES, NÉLKÜLÖZHETŐ TEVÉKENYSÉGEKET KÉNYTELENEK HÁTTÉRBE SZORÍTANI

Ez pedig nagy terhet ró az egyesületre. Ahogy az elnök elárulta, alaposan át kell nézniük a költségvetést és utánaszámolni a lehetőségeiknek, hogy kell-e olyan intézkedést hozniuk, ami a működés biztonságosabbá tételét fogja jelenteni az év hátralévő részében. Első körben a kevésbé szükséges, illetve a nélkülözhető tevékenységeket lesznek kénytelenek a háttérbe szorítani, mint például a különböző bemutatókat, gyakorlatokat. “Úgy gondolom, hogy egyelőre a tényleges, komoly káreseteknél, ahova kapunk riasztást, még el tudjuk látni a feladatunkat” – mondta el az elnök, hozzátéve, ha piaci áron tankolnak az 1,6-1,8-szoros drágulást fog jelenteni a mostani árakhoz képest.

PLUSZ BEVÉTELI FORRÁSOKAT KELL KERESNIÜK

“Elég nagy tétel az üzemanyag felhasználás az egyesület életében. Figyelembe kell vennünk a polgárőr autónkat is, amelyet szintén használunk az egyesület feladatainak ellátására, így ez egy komolyabb tétel lesz, több százezer forintot fog jelenteni és ennek a fedezetét nem látom még” – árulta el az elnök, majd hozzátette, nagyon bízik benne, hogy működésükben problémát azért nem fog okozni a kialakult helyzet, de azért, hogy ez így legyen szükséges bizonyos lépéseket megtenni, ami a spórolás jegyében zajlik, illetve további pályázati és plusz bevételi forrásokat kell keresniük, hiszen a piaci áron történő tankolással a rendelkezésre álló forrásaik a felmerülő költségek felére sem lesznek elegendőek.

A PÁLYÁZATI FORRÁSOKAT PÉLDÁUL ÚJ RUHÁK BESZERZÉSÉRE SZERETTÉK VOLNA FORDÍTANI, ÉS NEM A MEGNÖVEKEDETT ÜZEMANYAG KÖLTSÉGEKET FEDEZNI BELŐLE

Az elnök szerint szerencsére van mód pályázati úton újabb anyagi forrásokhoz jutniuk, csak ezzel az a probléma, hogy egyébként ezeket az összegeket fordíthatnák másra is. “Eredendően én sem arra gondoltam, hogy a pályázati forrásokból a megnövekedett költségek miatt gázolajat, vagy benzint kell vennünk, hanem esetleg új ruhát, vagy bármi olyan dolgot, ami az egyesületet előre viszi, de úgy néz ki, a tervezettnél jóval nagyobb összeget kell működési költségre fordítanunk ” – mondta el Kácsor Péter, ahogy azt is, a megnövekedett költségekkel a rendelkezésre álló forrásaik várhatóan az év végéig elegendőek lesznek, de abban már nem biztos, hogy a jövő év elején is kitartanak.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ A KISTELEKI EGYESÜLET ELNÖKÉVEL

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb