Kikapcs

Bizalom, összekapaszkodás, és 360 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal – így telik a 25. ÁGOTA Tábor

Augusztus 3. óta dübörög a jubileumi 25. ÁGOTA Tábor, az Állami Gondozottak Országos Találkozója, amely idén talált otthonra a Bács-Kiskun megyei Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. Idén mintegy 360, az ország minden szegletéből érkező, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal kapott lehetőséget, hogy megtapasztalja, mit is jelent az ÁGOTA-élmény, amelyet a korábbi táborozók gyakran csak úgy emlegetnek, hogy 10 napos mennyország – osztotta meg az élményeket szerkesztőségünkkel a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató.

Mint megtudtuk, az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató jubileumi rendezvényén 360 nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő gyermek táborozhat, akikkel tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok, terapeuták valamint képzett önkéntesek foglalkoznak.

HAZATALÁLT A TÁBOR

“Az elmúlt 24 év során számtalan különböző helyszínt tettünk nyaranta alkalmassá arra, hogy 10 napra megfelelő otthona legyen az Állami Gondozottak Országos Találkozójának, az ÁGOTA Tábornak. A legelső tábort 1997-ben a Bács-Kiskun megyei Izsákon rendeztük meg, most pedig 25 év elteltével megannyi más helyszín bevonása után a tábor végre hazatalált” – magyarázta Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója. Az ÁGOTA közösség számára ez a tábor az év legnagyobb eseménye, amelyre hónapokon át készülnek. Az ünnepélyes megnyitón Langerné Victor Katalin elnöki tanácsadó közvetítette Novák Katalin köztársasági elnök személyes üdvözletét. Rámutatott, habár 25 év pont elég arra, hogy valamibe belefáradjunk, az ÁGOTA Táborral ez épp ellenkezőleg történt, negyed évszázados fáradhatatlan munka után teljesedett igazán ki.

EGY ÁLOM VALÓSULT MEG

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök ÁGOTA Falva létrejöttét egy álom megvalósulásának, egy csodának nevezte. “Csak hát a csoda az nem magától történik, hanem ránk is szükség van. Amit itt látunk, nagyon nagy példája a széles körű összefogásnak. Azok a fiatalok, akik itt táboroznak, ide látogatnak, az egymásra utaltságuk alapján megtapasztalják az igazi közösségi élményt és nagyfokú szeretetet, amit itt kapnak” – emelte ki.

KOMCERTEKKEL, SZÓRAKOZÓ ESTEKKEL ÉS STRANDOLÁSSAL VÁRTÁK A FIATALOKAT

A tábor idején fesztivál típusú programkínálat várja a gyerekeket minden jóval: koncertekkel, szórakozó estekkel, strandolással, vetélkedőkkel, karaoke partikkal, vízi parádéval, roma esttel, habpartival. Hagyományosan minden évben megrendezik a Toldi versenyt, így a táborozók idén is összemérhették erejüket. A verseny azt is megmutatja, hogy milyen sok mindenről szól az ÁGOTA Tábor. Többek közt a kitartásról, a sikerélmények gyűjtéséről, az érzésről, hogy az ÁGOTÁ-s gyermekek és fiatalok összetartoznak, és ettől sokkal erősebbek, többet kihozhatnak magukból, mint egyedül. A 14 éves Horváth Mária Valentina elmondta, sokat számított, hogy alcsoportjának tagjai hangosan drukkoltak neki az erőnléti feladatoknál, például a zsákhordásnál és a vizes vödör tartásánál. Egyébként is sportos típus, szereti az ilyen kihívásokat. Legjobban a habparti tetszett neki a tábor eddigi programjaiból, hiszen ilyen élményben korábban még nem volt része.

LELKI FELTÖLTŐDÉS

A színes programoknak hála, óriási felszabadultságot élnek meg a gyerekek, azonban ahogy arra Kothencz János is rámutatott, nemcsak a pozitív érzéseik, hanem a problémáik, kétségeik is felmerülnek. Az önkéntesek az élményprogramokba ágyazott terapeutikus foglalkozások során próbálnak meg releváns válaszokat megfogalmazni a gyerekekben felvetődő félelmekre, kérdésekre. Többek között ezért is válhatott az ÁGOTA Tábor a Gyógyító Szent Erzsébet táborok részévé. A tábor ideje alatt nagy hangsúlyt fektetnek a lelki életre is. A táborlakók számára a Szent Jobb lator templom a megnyugvás, az elcsendesedés helye. Emellett a templomban a pasztorációs csoport tagjai, illetve pszichológus is rendelkezésükre áll, amikor csak szükségét érzik egy mély beszélgetésnek. A tábor 6. napján több százan vehettek részt a szentmisén, amelyet évek óta Podmaniczki Imre atya celebrál, s amely az ÁGOTA táborok egyik legszebb hagyománya.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb