Kikapcs

Tiltakozást szerveznek Szegeden az új, fakitermelést érintő kormányrendelet ellen

A magyar kormány végzetes döntést hozott a fakitermelés szabályait megváltoztató kormányrendelettel – olvasható az LMP által létrehozott, El a kezekkel a magyar erdőktől! című esemény leírásában, ahol arra buzdítják a szegedieket, hogy tartsanak velük a csütörtökön, 16:45-re szervezett tiltakozásra, a Dugonics téren.

Mint kiemelték: “a magyar erdők mindannyiunk közös kincsei, melyek nem csak számunkra, de a jövő generációi számára is élhető környezetet biztosítanak. Ezeket az erdőket csak egyszer lehet kivágni, ezért nekünk is csak egy lehetőségünk van, hogy megvédjük a jövőnket.”

AUGUSZTUS 5-ÉN LÉPETT HATÁLYBA AZ ÚJ RENDELET

Augusztus 5-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely eltörölné a fakitermelés szinte bármilyen nemű korlátozását. Az új rendelet szerint „a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni”. Ez bővebben azt jelenti, hogy:

  • a védett természeti területen idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető,”
  • az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető,
  • a törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki.

A 287/2022. (VIII. 4.) Kormányrendelet célja, hogy a társadalom érdekeit felelősen szolgálva, vészhelyzeti szükség esetén, átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását. Fontos leszögeznünk, hogy a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz. E lehetőségek körültekintő alkalmazása során és a hatóságok ellenőrzése mellett, a magyar erdésztársadalomnak valóban nagy a felelőssége.

A rendeletben többször is szóba kerül, hogy egy velünk szomszédos országban, vagyis Ukrajnában fegyveres konfliktus áll fenn, és hogy a humanitárius katasztrófának Magyarországon is vannak következményei, amiket el kell hárítani.

Mindeközben a helyi önkormányzatok szövetsége is kéri Orbán Viktort, hogy vonja vissza a tűzifa rendeletet:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb