Közélet

Ünnepi benzinkút-bezárás: a kis töltőállomások maguktól eldönthetik, hogy kinyitnak-e vagy sem

A kormány kedden megerősítette, hogy folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el. A kormánnyal történt egyeztetést követően a Független Benzinkutak Szövetsége közgyűlést hívott össze kedd délutánra, amelyen arról döntöttek, hogy a kis benzinkutak ezentúl saját hatáskörben dönthetik el, hogy kinyitnak-e vagy sem – derült ki a szervezet szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

A Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) közleménye szerint végveszélybe kerültek a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelemben. Ezért kilátásba helyzeték, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a kis benzinkutaknál. Az FBSZ pénteken a kialakult ellátási hiány kapcsán úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy „a korábbiakhoz képest ötvenszázalékos a kapacitás, amit a Mol hajlandó ezeknek a benzinkutaknak leszállítani”. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány által megszabott és jóváhagyott támogatási rendszer kifizetése júliusra még egyáltalán nem történt meg. “Ebben a döntésben az elkeseredettség tükröződik, hiszen itt most nekünk tényleg a lét lett a tét” – nyilatkozta péntek délután Egri Gábor.

A KORMÁNY NYUGTAT

Kedden feltehetően ennek hatására Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására. „A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el” – fogalmazott az államtitkár, miután tárgyalt a Független Benzinkutak Szövetségével. A keddi kormánnyal történt tárgyalást követően Egri Gábor köszönetet mondott, hogy a kabinetben „meghallották segélykiáltásaikat”. Egyúttal elmondta, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége délután 15 órára közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszéléseiket megvitassák, és kialakítsák a közös álláspontjukat.

VESZÉLYBE KERÜLTEK A KIS- ÉS KÖZEPES CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

Az érdekképviselet keddi a kormánnyal történt egyeztetést követően a közleményében úgy fogalmazott, hogy „büszkék vagyunk arra, hogy a Mol az első hat hónapban történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, örülünk annak, hogy a magyar állam a megnövekedett üzemanyag-felhasználás miatt rekord-adóbevételt realizált. Ugyanakkor szeretnénk megemlíteni, hogy a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek, megélhetésük, tulajdonuk sincs biztonságban”.

A KÖZGYŰLÉS DÖNTÖTT

„A közgyűlésen az a döntés született, hogy minden vállalkozás egyénileg döntheti el a kis benzinkutak közül, hogy nyitva tart-e vagy bezár. Ez már augusztus 19-ére és 20-ára is vonatkozik” – nyilatkozta lapunknak Egri Gábor, aki hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan megkeresik a Mol ügyvezetését is a vidéki benzinkutak jobb ellátása érdekében. Tehát mostantól minden kis benzinkútra a jogszabályok szerinti 48 órás bezárási lehetőség vonatkozik, amiről egyénileg dönthetnek. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb