Közélet

Államalapítás Ünnepe egy kicsit másképp: így lép fel a megnövekedett szemét ellen a város – interjú Rácz Attila, főszervezővel

Gőzerővel zajlanak az előkészületek az Államalapítás Ünnepére Szegeden, pénteken délután kettő órakor ugyanis elstartol a háromnapos augusztus 20-ai ünnepségsorozat a Széchenyi téren. Nagyban folyik már a Kárász utca takarítása és a mai napon a fabódék építését is megkezdték a Széchenyi téren. Az ilyen nagyszabású események elmaradhatatlan velejárója viszont a fokozott szeméthelyzet, ezért rákérdeztünk Rácz Attilánál, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjénél, mivel készülnek szemétfronton.

ÉJJEL ÉS NAPPAL FOLYAMATOS LESZ A TAKARÍTÁS A SZÉCHENYI TÉREN

Rácz Attila elmondta, az ünnepség három napja alatt folyamatosan takarítják majd a Széchenyi teret. A takarító személyzet feladata lesz, hogy minden reggel 8 órára rendbetegyék a helyszínt, de ugyanúgy számíthatunk az esti és éjszakai órákban is a munkájukra. Például a 300 kihelyezett sörpad melletti asztalokról is folyamatosan össze fogják szedni a boros üvegeket. Mint az ügyvezető elmondta, a takarítók dinamikusan mozognak a három nap alatt, ami azt jelenti, hogy időjárástól és forgalomtól függően fognak dolgozni. Ha például a pénteki hidegfront hoz egy nagyobb esőt és a kilátogatók emiatt hazamennek, értelemszerűen a takarítóknak sem kell hajnalig dolgozni, viszont jó idő esetén végig gondoskodnak a vendégek megfelelő komfortérzetéről. Rácz Attila azért hozzátette, tapasztalatai szerint a szegediek nem szoktak megijedni pár csepp esőtől.

AZ SZKHT MUNKATÁRSAI IS GŐZERŐVEL KÉSZÜLNEK AZ AUGUSZTUS 20-AI RENDEZVÉNYRE

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, már ők is készülnek az augusztus 20-ai rendezvénysorozatra Szegeden. Ahogy a napokban látható volt, nagy erőkkel takarítják a Kárász utcát. Mint megtudtuk, újdonságként, a makacs szennyeződésekkel szemben új tisztítószert vetettek be, melynek előnye, hogy teljesen környezetbarát. Makrai László azt is elmondta, egyébként ezek a munkák mindennaposak, az SZKHT munkatársai a hét minden napján takarítanak a városban, ami most az ünnepi rendezvény közeledtével kiegészült a mindennapos géphasználattal is. Az igazgató azt is elárulta, az elmúlt napokban a Széchenyi téren újra átnézték a fákat és lenyesték azokat az ágakat, amelyek balesetveszélyesek lehetnek az augusztus 20-ai rendezvényen. Ezenkívül át fogják a sétányokat, melléksétányokat is tisztítani, így még szebb pompában fog ragyogni városunk nemzeti ünnepünkön. Nem utolsó sorban pedig az önkormányzat kérésére az SZKHT fogja biztosítani a virágokat a szombaton 10 órakor kezdődő ünnepi megemlékezésre.

PÉNTEKEN INDUL AZ AUGUSZTUS 20-AI HÁROMNAPOS RENDEZVÉNYSOROZAT SZEGEDEN, A SZÉCHENYI TÉREN

Már csak pár nap és elstartol Szegeden az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, melynek idén a tavalyi évhez hasonlóan a Széchenyi tér ad otthont. Tűzijáték ugyan nem lesz, viszont az ünnepi kavalkádban a felhőtlen kikapcsolódásról élő koncertek, kézműves és gasztronómiai piac, valamint gyermekprogramok és utcabál fog gondoskodni. Többek között színpadra lép a Kozmix, de itt lesz velünk a Napfény városában az Apostol Együttes és az Animal Cannibals is. A programokról és a kitelepülő kiállítók kínálatáról Rácz Attilával, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb