Szegedi Arcok

A nap, amikor versenyt takarítottak egymással a civilek és az önkormányzati cégek

…meg ugye, harmadik résztvevőként a SZIN szervezői. Civilek szerveztek takarítási akciót mára, a Kárász utcára, velük párhuzamosan, pont a mai napra csinált egy hasonlót a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft, a Szegedi Közlekedési Kft., és a Szegedi Vízmű Zrt. is. A helyzet egy kicsit olyan, mintha versenyt takarítanának egymással a felek, az egybeesés oka azonban nem ennyire kompetitív, a dupla eredmény pedig jól fog jönni a szegedieknek: a fesztiválszezon fináléjához érve megtisztul, egyben megszépül a belváros.

“TALÁN VÁLTOZIK VALAMI, TALÁN JOBBAN ODAFIGYELNEK MAJD AZ EMBEREK”

Augusztus első napján indult el a szervezkedés a Kárász utca takarítására az egyik szegedi közösségi média csoportban. Brillmann Zsolt, az esemény szervezője és a Szegeden Láttalak házigazdája megkeresésünkre elmondta, hogy több bejegyzés is született az elmúlt időben arról, hogy mennyire koszos a Kárász utca, és úgy döntöttek, nem felelősöket akarnak keresni, hanem tenni valamit a jó ügy érdekében. “Nem kicsinyeljük le a köztisztasági vállalat dolgozóinak a munkáját. Nem politikai megmozdulás, egyszerűen civilek takarítanak. Talán változik valami, talán jobban odafigyelnek az emberek a környezetükre” – tette hozzá.

A szervező pár napja elárulta, a takarítási akció lebonyolításában nagy segítségükre van a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mely zsákokkal, különböző eszközökkel és kesztyűkkel támogatja a civil kezdeményezést.

A megmozdulást, melyet eredetileg augusztus 19-re tervezett a szervező, azért tették át egy héttel későbbre, konkrétan ma reggelre, mert az SZKHT-val egyeztetve kiderült, a vállalat munkatársai akkor a belváros másik részén takarítanak, így számukra is logisztikailag könnyebben megoldható volt az, hogy a civilek birtokba vegyék a Kárász utcát.

A Kárász utcai önkénteseket egyébként ez a kép(let) fogadta ma reggel:

…és ilyen lett a placc dél környékére:

EKÖZBEN KÉT UTCÁVAL ODÉBB: SZKT + SZKHT + SZEGEDI VÍZMŰ ROCKS!

Szinte percre pontosan egy időben szervezett közös hétvégi várostakarítást három önkormányzati tulajdonban lévő cég,

  • a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.,
  • a Szegedi Közlekedési Kft.
  • és a Szegedi Vízmű Zrt. augusztus 27-re, ma reggelre.

A szombati akció alá vont utcákon a forgalmi sávok mellet a parkolók, útpadkák és a csapadékelvezetést biztosító víznyelők is takarításra kerülnek – tájékoztatott a fenti lista első szereplője. Mint írják, a kézi erő mellett seprűs takarító gépjárművekkel kerül megvalósításra az utcák takarítása. Az érintett útszakaszokon a munkavégzések alatt reggel 8 és délután 15 óra között időszakos útlezárásokra és forgalom terelésekre kell számítani, valamint parkolási tilalom lesz érvényben. A tiltás ellenére benn parkoló járművek elszállításra kerülnek.

A takarításban érintett útszakaszok a következők:

  • Jósika utca,
  • Török utca,
  • Attila utca,
  • Gutenberg utca.

A vállalatok a gépjárművel közlekedők türelmét és fokozott figyelmét kérik, hogy rendben, és terv szerint fejezhessék be ezt a közcélú, városszépítő akciót.

EKÖZBEN A PARTFÜRDŐN: 80 TAKARÍTÓVAL TÁMAD A SZIN CSAPATA, VAN MIT FELSZEDNI

Telt házzal fog zárulni a SZIN negyedik, Majkával és Jason Derulo-val felturbózott zárónapja, a sok ember pedig sok szemetet termel. Kolonics Erikától, a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezőjétől megtudtuk, közel 80 fős személyzet, az önkéntesekkel kiegészülve körülbelül százan gondoskodnak arról, hogy a fesztiválozók mindig tiszta, rendezett környezetben bulizhassanak.

A NAGY SZEGEDI TAKARÍTÓFESZTIVÁL 2022

Szóval, ha úgy vesszük, Szegeden ebben a pillanatban szinte mindenki takarít:

  • a civilek (akikhez végül két politikus is odaszegődött),
  • a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.,
  • a Szegedi Közlekedési Kft.
  • és a Szegedi Vízmű Zrt.,
  • és a SZIN-t szervező Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont által megbízott takarítócég plusz ugye az említett önkéntesek.

Még valaki, esetleg?

Elszégyelltük magunkat, felkaptuk a porszívót, már neki is estünk a nappalinak.

Így takarítanak a civilek (plusz két fideszes politikus, Chovanecz Kata és Német Ferenc):

Az önkormányzati cégek:

…és a SZIN szervezői:

Köszönjük minden résztvevőnek, minden fronton!

Fotók: Brillmann Zsolt, Chovanecz Kata, Zombori József (Szeged365)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb