Szegedi Arcok

Szegediek a Világ Körül: óriási sikert aratott a 13 éves hegedűvirtuóz, Haluska Lara, New York-i gálakoncertjén – élménybeszámoló egyenesen az Államokból

Egyetlen Szeged365 olvasónak sem kell már bemutatnunk a fiatal helyi hegedűvirtuózt, Haluska Lara Jázmint, akinek az eddigi sikereit és lépteit folyamatosan végig kísérte portálunk. Egy hónappal ezelőtt arról írtunk, hogy gyűjtést indítottak azért, hogy a 13 éves fiatal tehetség kijuthasson Amerikába és gálakoncertet adhasson New Yorkban. A megmozdulás sikeres volt, Lara egy hete elrepült az Egyesült Államokba, ahonnan már meg is érkezett a szegedi lány első beszámolója.

Az alábbiakban az ifjú virtuózt segítő Tehetség-Esély Alapítvány útiblogját szemlézzük, illetve megosztjuk veletek Haluska-Kiss Andrea, Lara édesanyjának élménybeszámolóját, amit egyenesen az Egyesült Államokból osztott meg velünk.

LARA SZÁMÁRA A NYÁR SOSEM EGYENLŐ A PIHENÉSSEL

A korai indulás és hosszú repülőút után annál mozgalmasabb napot tartottak a lányok Washingtonban – írják a beszámolóban. Mivel a koncert előtt csak kicsivel sikerült kirepülni, így igyekeztek minden pillanatot megragadni – hiszen Lara számára a nyár sosem egyenlő a pihenéssel. Ilyenkor ugyanis még több ideje van koncerteket adni, gyakorolni, mesterkurzusokra járni. Így hát számára ez a pár nap nem csak egy hatalmas szakmai esemény, de végre a megérdemelt kis kikapcsolódás is lehetett.

AZ ELSŐ NAPOT LARA EGY KIS HÁZIKONCERTTEL ZÁRTA VENDÉGLÁTÓI RÉSZÉRE

Természetesen minden napra jutott egy kis zene is. A sok nevezetesség és az igazi, amerikai fastfoodok megkóstolása után az első napot Lara egy „házikoncerttel” zárta. Ezek voltak az első felcsendülő hangok a kis hegedűakrobatától az Újvilágban. Hálából a Győrffy családnak, akik mindenben, (még Lara kedvenc lasagne-ja elkészítésében is) támogatták a pár napos Washington-i túrát, többek között szállást adtak nekik éjszakára.

KIDERÜLT, A KONCERTHEZ PCR TESZT IS SZÜKSÉGES

Lara és kis csapata feltöltődve indult tovább, hála az amerikai emberek vendégszerető, kedves hozzáállásának. Másnap egy 3 órás buszút következett New Yorkba, ahol végül kiderült, hogy a koncerthez kötelező egy hivatalos PCR is. Így egy hosszabb keresgélés következett az SOS eredményért. Szerencsére ezt is sikerült időben beszerezni, így már nem volt semmi kétség: tényleg megvalósul az álom.

LARÁNAK LEHETŐSÉGE NYÍLT KÖRÜLNÉZNI A LEGENDÁS CARNEGIE HALL-BAN

A koncert napján Lara igen szerencsés volt: délelőtt nagyon szerette volna megnézni a világszerte kiváló akusztikájáról ismert Carnegie Hall-t, ám az épületet éppen felújítják. Ennek ellenére Larának lehetősége nyílt a legendás helyen körülnézni, ami megfizethetetlen élményt és inspirációt adott az ifjú tehetségnek.

A hatalmas élményt követte a New Yorki Liszt Intézetben, a Magyar Nagykövetségen a próba és persze a koncert.

NÉGY HÉTTEL A KONCERT ELŐTT VÁLT BIZTOSSÁ LARA ÚTJA

Csütörtökön, Larát és édesanyját az Egyesült Államokban sikerült utolérnünk. Haluska-Kiss Andrea, Lara édesanyja elmondta: útjukat a Tehetség Esély Alapítvány támogatta, akik az utolsó pillanatig hittek az utazás megvalósulásában. „Nem adták fel, végül 4 héttel a koncert előtt csörgött a telefonom a jó hírrel. Ekkor kezdtük el közösen -és nagyon gyorsan- szervezni az utazást, amiért hatalmas köszönet Rényi Mártinak, az alapítvány egyik kuratóriumi tagjának – mesélte az édesanya.

MIVEL LARÁNAK NINCSEN SAJÁT HEGEDŰJE, KÉT HÉTTEL AZ UTAZÁS ELŐTT VALÓSÁGOS CSODAKÉNT EGYIK MENTORÁTÓL KAPOTT KÖLCSÖNBE

Mint mondta, Larának jelenleg nincsen saját hegedűje, ezért a következő csoda az volt, hogy 2 héttel az indulás előtt egy fantasztikus mentor kölcsönadta Larának a mesterhegedűjét, hogy azon játsszon Amerikában, ahová a fiatal tehetség úgy jutott ki, hogy előzőleg az International Youth Music Competition versenyen Grand Prize, azaz korcsoport győztes díjat nyert. A díj mellé pedig meghívást is kapott a verseny gálakoncertjére New York-ba.

Ahogy az édesanya mesélte, a koncert a The DiMenna Center for Classical Music épületében volt. A koncertterem New York szívében található és számos komolyzenei rendezvénynek ad otthont, melyben világhírű hegedűművészek is fellépnek.

A KONCERTEN LARA ZONGORAKÍSÉRŐJE ZENESZERZŐ TANÁRA, DR. KLEBNICZKI GYÖRGY VOLT, AKIVEL MÁR ÖSSZESZOKOTT PÁROST ALKOTTAK

Lara zongorakísérője és zeneszerző tanára Dr. Klebniczki György is indult a versenyen. Ő is Grand Prize díjat nyert el saját korcsoportjában, így a fiatal tehetséget tanára tudta zongorán kísérni a fellépésen. Lara és Dr. Klebniczki György már összeszokott párosként állt a színpadon. Nagyon fontos, hogy minden ezred másodperben figyeljék egymás játékát. Ebben a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának korepetítora a legjobb, mint mondta Haluska-Kiss Andrea. Mindketten beleadtak mindent, és a család valamint a hallgatóság szerint is szenzációs műsort nyújtottak.

A LISZT INTÉZET IGAZGATÓJA SZEMÉLYESEN IS ELLÁTOGATOTT LARA KONCERTJÉRE

Magyarország 5 fővel képviseltette magát az eseményen, de Lara próbáját a Virtuózok közbenjárására a Liszt Intézet igazgatója, Bűcs Bálint is meghallgatta. Mivel a szállodai szobákban nem lehet gyakorolni, ezért az Intézet azonnal felajánlotta a zenei próbák helyszínéül a New York-i Magyar Nagykövetség dísztermét, ahol Farkas Lilla kulturális attaché is végighallgatta a próbákat. Az Intézet igazgatója, Bűcs Bálint pedig személyesen is ellátogatott a koncertre és gratulált Larának fantasztikus játékáért.

LARA REMÉLI, HAMAROSAN A SZEGEDIEKNEK IS ADHAT KONCERTET

Az előadás helyszíne nagy motivációs tényezőt jelentett Lara számára, éppen ezért nagyon reméli, hogy New York után Szegeden is felléphet majd. Ahogy az édesanya mesélte, a koncert utáni napot Lara az óceánparton töltötte kagylógyűjtéssel és vidámparkozással.

Fotók: Virtuózok és a Tehetség Esély Alapítvány Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวกีฬา
'Fel a tetejéhez' gomb