Kikapcs

Frank Sándor, főszervező: “Fülig ér a szánk, mert ilyen jó még soha nem volt” – indiai, török és szerb csapatok bográcsában is rotyogott a halászlé a hétvégén, Szegeden

“Fülig ér a szánk, mert ilyen jó még soha nem volt” – újságolta örömmel szerkesztőségünknek Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Szegedi Halfesztivál főszervezője, az eseményt követően hétfőn, akit arról kérdeztünk, milyen tapasztalatokkal zárta Szeged nagy halünnepét, melyet két év kényszerpihenő után szeptember 2-4-e között rendeztek meg a Huszár Mátyás rakparton és az újszegedi Partfürdőn.

SZEGEDI FELLÉPŐK ELŐADÁSAIT HALLGATHATTÁK A JÓ HALÁSZLÉ MELLETT A KILÁTOGATÓK

Ahogy Frank Sándor elmondta, idén kicsit lefaragtak a fesztivál költségeiből, hiszen a legjobban anyagilag a zenei fellépőkön csúszhat el egy rendezvény, s idén úgy döntöttek, a szegedi népszerű és tehetséges zenészeket és zenekarokat részesítik előnyben és nyújtanak számukra fellépési lehetőséget. Így a kilátogatók a jó halászlé mellett a Gera Fivérek, a Zsomboys, a Nakahara Trió, a Rambling Blues, vagy éppen Raksa Bernadett előadását hallgathatták a rakparton.

28 NAGY CSAPAT FŐZTE SZOMBATON A HALÁSZLEVET A PARTFÜRDŐN

Szombaton pedig alá pörköltek a bográcsoknak az újszegedi Partfürdőn, 28 nagy csapat kondérjában rotyogott a halászlé, akik között nem csak magyar társaságok mutatták be halászléfőző tudományukat, hanem indiai, török és szerb résztvevők is. Frank Sándortól megtudtuk, a külföldi csapatok kicsit másképp készítették a halászlevet: például nem mindenhol használtak pirospaprikát, a szerbek vörösborral ízesítettek, a székelyek savanyúkáposztával és tejföllel készítették, úgynevezett korhely halászlevet főztek.

Az elkészült étkeket neves mesterszakácsok zsűrizték, ám a korábbi évekkel ellentétben idén nem hirdettek dobogós helyezéseket, a cél csupán annyi volt, hogy a Tiszai Halfesztiválhoz méltó finom ízek szülessenek. A zsűri egyfajta véleményt formált az elkészült gasztrocsodákról, így a készítők elismerésül neves szakemberek dicséreteit zsebelhették be.

KÖRÜLBELÜL 10-15 EZER LÁTOGATÓ FORDULT MEG A HALFESZTIVÁLON

Mint megtudtuk, a rakparton a fesztivál három napja alatt folyamatos volt a nyüzsgés, körülbelül 10-15 ezer ember látogatott ki a Halfesztiválra, de a Partfürdőn is több mint ezer látogató megfordult. Frank Sándor azt is elárulta nekünk, jövőre is visszatér a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, ami pontosan a 26. lesz a sorban.

Fotók: Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb