Kikapcs

Nézz az ég felé! Szombattól ballon-invázió lesz Szeged felett, exkluzív Szeged365 podcast-interjú Pálhegyi Zoltán főszervezővel

Gőzerővel készülnek a SZIA – Szeged International Airshow szervezői, a pénteken induló légiparádét már el is kezdték építeni a Szegedi Repülőtéren. Már tradíció, hogy a grandiózusra nőtt rendezvényhez hőlégballon-verseny is társul, ez az idén is így lesz, szombattól egészen keddig mehet majd a ballon-spotting Szeged egén, érdekesség, hogy a 30 égi csoda fedélzetén a háború sújtotta Ukrajnából is érkeznek versenyzők, sőt, szegedi és szegedi kötődésű induló is lesz. Exkluzív Szeged365 podctast-interjú következik Pálhegyi Zoltán főszervezővel, aki hangban és szövegben is ad tippeket arra, hol lehet a legjobban elcsípni az égi szépségeket.

Mielőtt belevágnánk, egy fontos infó. 

A Szeged International Airshow-ra az alábbiakban tudsz “beszállókártyát” váltani,

  • Kattints IDE a napijegyekért,
  • és IDE a bérletekért. 

Az előbbi 4200, az utóbbi 8300 Ft-ba kerül elővételben, kedvezményesen. 

30 BALLON VESZI ÁT A HATALMAT SZEGED EGÉN 

Közel 30 ballon érkezik a szombat reggel induló versenyre, amely Közép-Európa Kupa és Magyar Nemzeti Bajnokság is lesz egyben. Mint Pálhegyi Zoltán főszervező Fülöp Tímea kolléganőnknek elmondta, belga és ukrán csapatok is lesznek, sőt, Páci Pál személyében egy szegedi, Gara Szabolcs személyében pedig egy, a városunkból származó versenyző is felszáll majd. 

A főszervező azt is elmagyarázta, miről szól egy profi hőlégballon verseny: 

  • Olyan helyeket keresnek Szegeden és környékén (amikor Fülöp Tímea kolléganőnk felhívta, pont ezzel foglalatoskodott), ahová célkeresztet tudnak kihelyezni,
  • Ezekre kell a versenyzőknek szalagot dobni, persze úgy, hogy a mutatványhoz előbb a kereszt fölé repülnek,
  • A szervezők pedig mérik a távolságot (minél közelebb sikerül dobni, annál több pont jár), és persze, az időeredményt is.

A LEGUTOLSÓ PILLANATBAN DERÜL KI, MERRE MENNEK

Szeged jó terepnek számít, teljesen sík, sok nyitott területtel, kevés erdővel – magyarázta Pálhegyi Zoltán, aki kérdésünkre elmondta, a tervek szerint Szeged belvárosa felett is repülni fognak, a rakparton, a Stefánia előtt is kitesznek majd egy célkeresztet, persze az időjárás mindig közbe szólhat. Az első felszállásuk szombat reggel lesz, hogy merre mennek pontosan, az utolsó pillanatban derül ki, ezt mindig az időjárási adatok alapján határozzák meg. 

Az idén is lesz egy online rendszerük, amelyen nyomon lehet majd követni, merre mennek, ezt hamarosan meg fogjuk mutatni a Szeged365.hu-n. 

A ballonokat természetesen – akárcsak tavaly – az idén is meg lehet majd nézni közelről a Szeged International Airshow-n, amint meglesz a pontos időpont, jövünk vele! 

A pénteken induló rendezvényről korábban megjelent cikkeinket az alábbiakban találod, a Pálhegyi Zoltánnal készített teljes podctast-interjút pedig itt: 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb