Közélet

Gulyás Gergely: hamarosan döntés születik az árstopokról, az EP-s jogállamisági jelentés pedig egy “értéktelen papír”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Parlament a magyar jogállamiságról készült jelentésének nincs jelentősége, és egyébként is mi vagyunk az egyik legdemokratikusabb ország. Az árstopok fenntartásáról pedig jövőhéten dönthet a kormány – jelentette ki Gulyás Gergely.

“Nyilvánvaló volt az első pillanattól kezdve, hogy születik egy sokadik, a korábbinál semmivel nem értékesebb, így aztán teljesen értéktelen papír, ahol néhány szélsőséges képviselő leírja a saját véleményét, aminek ma az Európai Parlamentben többsége van” – így fogalmazott pontosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a HírTv műsorában.

AZ EGÉSZ JELENTÉSBEN ANNYI VALÓTLANSÁG VAN, MINT KOKRÁBBAN A SARGENTINI-JELENTÉSBEN

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön fogadták el a magyar jogállamiságról készült jelentést, amelyben “hibrid választási autokráciának” minősítették Magyarországot, és az Európai Bizottságot felszólították, hogy használja ki a rendelkezésükre álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a kondicionalitást. Erre Gulyás azt mondta: az egész jelentésben “körülbelül ugyanannyi valótlanság van”, mint korábban a Sargentini- vagy a Tavares-jelentésben. “Az egésznek nincs jelentősége. Tehát az, hogy Európa, abban a helyzetben, amiben ma vagyunk, azzal foglalkozik, hogy az egyébként egyik legdemokratikusabb országát, ahol a média sokszínűsége például a legnagyobb mértékben biztosított, vagy az egyik leginkább a média sokszínűségét felmutatni képes országot próbálja meg elítélni, ennek nincs értelme” – tette hozzá.

AZ ELJÁRÁS LEZÁRULHAT NOVEMBERBEN

Gulyás Gergely kiemelte viszont, hogy az Európai Bizottsággal az utóbbi időszakban egy hosszú párbeszéd kezdődött meg, és “mintha egy konstruktív irányba mozdult volna el a Bizottsággal való tárgyalás”. A miniszter szerint a kondicionalitási eljárás lezárulhat novemberben. Gulyás Gergely beszélt az árstopokról is. Azt mondta, hogy legkésőbb jövő héten döntenek a Magyarországon érvényben lévő üzemanyag- és élelmiszerárstopról, valamint a kamatstopról, de minél tovább szeretnék fenntartani az árstopokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb