Kikapcs

Füstöt, bírod? Szombaton jön a szegedi FUDO Feszt, bemutatjuk a legzúzósabb pitmastereket!

Szegedi Borfesztivál, Deja Vu, Szegedi Szabadtéri Játékok, SZIN, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Bortér… soroljuk még tovább? A Napfény Városa a két év Covid-szünetet követően 2022-ben talán jobban pörög, mint valaha, az előzőekben felvázolt szériát a szombati Ákos-koncert folytatta, és ha azt hiszed, akár csak egy hétvégére is kézifék-behúzás következne, tévedsz: BBQ fesztivál lesz szombaton, a FUDO kollégái ugyanis az Algyői úti Prémium Piacon füstölnek egy olyat, hogy jó eséllyel ide is kivezénylik majd a fél tűzoltóságot (akárcsak a szombat esti, gyertyás lánykéréshez a Laposra). A szervezők az alábbi videós Szeged365 interjúban meséltek a program ars poeticájáról, legfrissebb cikkünkben pedig mutatjuk a hétvége legnagyobb BBQ ászait!

FUDO Feszt Szeged

2022.10.01.

Prémium Piac, Szeged (Algyői út 72.)

A BBQ mindig is több volt a szimpla “csináljunk valami kaját” dolognál, a műfajnak óriási respektje van a tengerentúlon, sőt, az utóbbi években nálunk, magyaroknál is. A FUDO-s lányok a fejükbe vették, hogy a Napfény Városában is hagyományt teremtenek, az össznépi füstölgéshez pedig vérbeli pitmasterek szükségesek. Következzenek a szombati esemény legnagyobb húzónevei, avagy, ők azok, akik teletömik a pici szánkat minden földi jóval az I. FUDO Feszten. A Srácok saját magukról írtak pár klassz sort, ezeket változtatás és egyéb belekontárkodás nélkül közöljük.

SZÁNTÓ IMRE

“Inverz vegánként leginkább a különböző húsételek elkészítése érdekelt mindig is legjobban. Ezért nem lettem sem pék, sem cukrász, hanem inkább a szakács szakmát választottam. A szabadtűzi ételkészítés utáni rajongás pedig egészen a gyerekkori szalonnasütésekig nyúlik vissza.A bbq, mint fogalom valamikor 2015 körül kattant be nálam. Az első néhány ‘hómméd’ sütésemet inkább nem értékelném…. Szerencsés vagyok, mert nagyon komoly itthoni helyeken tudtam tapasztalatot szerezni a témában az elmúlt néhány évben (Smoke&Meat Szentes, BpBARbq Budapest és a BBQ Heroes Kecskemét). Itt is igaz, hogy minél több sütés van az ember háta mögött, annál jobban rájön, hogy mennyi mindent nem tud még.Maga a bbq egy csodálatos ételkészítési technológia. Lassú, kíméletes. Kicsit megáll az idő, mikor füstszagúan beszélgetünk a szmóker mellett az érdeklődőkkel. Én ezt a részt ugyanannyira szeretem, mint mikor látom ahogy a vendégek elégedetten és átszellemülten megeszik, amit készítettem nekik. Ahogy az egyik kedvenc mesémben mondták: a jó étel közelebb hozza egymáshoz az embereket.”

MAKAI JÁNOS (PARTIZÁN BBQ)

“Az életem túlnyomó részében gasztronómiával foglalkoztam. Sokat utaztam a világban és dolgoztam, hogy megismerjem más országok gasztronómiáját. Rengeteg finom ételt, kóstoltam és készítettem. Érdekes, új technikákkal és alapanyagokkal találkoztam. Mindig is szerettem szabadtűzön és grillen dolgozni. 10 -12 évvel ezelőtt találkoztam a BBQ-val, nagyon megtetszett rengeteget videót megnéztem és könyvet olvastam a témáról, később el is kezdtem próbálgatni a sütést. A BBQ a nagy szerelem lett, és amit szeretek azt mindig nagy lelkesedéssel és szívből csinálom. Így született meg a Partizán BBQ blog, ahol kulináris kalandjaimról be is számolok.”

SZILÁGYI ZOLTÁN (GRILLDEPOT)

“Szilágyi Zoltán vagyok, a GrillDepot séfje, Debrecenből. Számomra a BBQ és a grill egyformán örömet tud okozni. Szeretem ötvözni a szokatlan alapanyagokat, mivel ezáltal új dolgok születhetnek a kezeim alatt. Ami sokáig hobbi volt az mostanra hivatás lett nálam. Szakácsként ebben a közegben tudok igazán kiteljesedni. A GrillDepot-al közösen most egy új Fűszercsalád népszerűsítésén is dolgozunk, melyet egyenesen Brazíliából hoztunk el, egy családi manufaktúrából a hazai közönségnek. Ezekkel a fűszerekkel és velem is találkozhattok a FUDO FESZT-en!”

DEZMOND SÁNDOR – DEZO BBQ

“Dezmond Sándornak hívnak. Hat éve lett a szenvedélyem a BBQ. Előtte nem is hallottam erről a dologról.Ezzel szerintem sokan vagyunk így. Előtte a grillezés, tárcsán sütés, és bográcsos ételeket készítése hozott lázba. Szóval, annyira nem volt idegen a sütés-főzés sosem. A BBQ viszont teljesen más, már ha csak az időtartamot nézzük, ez KICSIT hosszabb folyamat. Viszont ami az emberek arcára van írva, mikor megkóstolják, a különböző BBQ fogásokat, az nagyon nagy örömmel tölt el. Ezért szeretném minnél több emberrel, megkóstoltatni a BBQ ízvilágát. Közben pedig én is, szeretném még magasabb fokon művelni a BBQ művészetét. Ezért is csatlakoztam a Fudo feszt csapatához, akikre csak felnézhetek, hogy velük együtt népszerűsítsem ezt a fajta étel készítési technikát!”

A program szombat délelőtt 10-kor startol az Algyői úti prémium piacon, a fent említett füstös arcok mellett – a teljesség igénye nélkül – az alábbi kiállítók várnak Benneteket:

  • FUDO BBQ&Grill
  • Szendó BBQ
  • Dezo BBQ
  • Hot Sauce.hu
  • Grilludvar
  • Grilldepot
  • PapaChef Smoke Garden
  • JD’s BBQ
  • Pizza Monkey
  • Partizán BBQ

A zenéről Dj. Big Bill és Simenszky Viktor gondoskodik majd, a házigazdák Simicz Henriett gasztroblogger és Veres Imre műsorvezető lesznek, a kaja-pia olimpia mellett lesz arcfestés és kézműveskedés is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb