Sport

Rezsidráma a szomszédban: bezárják Makó sportlétesítményeinek jelentős részét, a Makó FC visszalép a bajnokságtól

A makói önkormányzat a brutális, mintegy 10-12-szeres energiaár-növekedés miatt kénytelen bezárni intézményei és sportlétesítményei jelentős részét – írta kedd esti közleményében a Makó FC focicsapata, mint hozzátették, közéjük tartozik a Makó Aréna is. A stadion épületei október 1-től nem használhatóak, a klub pedig mától visszalép a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett 2022/23. évi labdarúgó bajnokságban való további részvételtől.

A csapat közleményében arról is írnak, hogy a visszalépésnek csak az egyik oka az, hogy a Makó FC a létesítmény nélkül nem tud sporttevékenységet folytatni. A másik tényező a gazdasági helyzet, a támogatóik körét is súlyosan érintette a gazdasági válság, így a működésre fordítható összegeik drasztikusan csökkentek. Jelenleg arra sincs keretük, hogy pályát és öltözőket béreljenek a felnőtt csapat hazai környezetben történő felkészüléséhez, illetve versenyzéséhez.

A Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel folytatott egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a makói utánpótlás labdarúgás megmentése érdekében a nehéz gazdasági helyzet ellenére is mindent megtesznek. Mint írták, válságtervet dolgoznak ki arra vonatkozóan, hogy a Makó FC utánpótlás csapatai tovább edzhessenek és versenyezhessenek.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a ma este kiadott soraikat:

“Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság nem kíméli az önkormányzatokat és a gazdasági szereplőket sem. Mindez a labdarúgás világát is mélyen érinti, így sajnálatos módon a Makó FC-t sem kerüli el.

A makói önkormányzat a brutális – 10-12-szeres! – energiaár-növekedés miatt kénytelen bezárni intézményei és sportlétesítményei jelentős részét. Közéjük tartozik a Makó Aréna is: a stadion épületei október 1-től nem használhatóak.

Megértjük az önkormányzat döntését, ugyanakkor a Makó FC a létesítmény nélkül nem tud sporttevékenységet folytatni. Ezzel együtt labdarúgó csapatunk támogatói körét is súlyosan érintette a gazdasági válság, így a működésre fordítható összegeink drasztikusan csökkentek. Nincs keretünk és lehetőségünk arra, hogy pályát és öltözőket béreljünk felnőtt csapatunk hazai környezetben történő felkészüléséhez, illetve versenyzéséhez.

A fenti okok miatt szomorúan kell bejelentenünk, hogy a Makó FC 2022. szeptember 27-től visszalép a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett 2022/23. évi NB III osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságban való további részvételtől.

A Farkas Éva Erzsébet polgármester asszonnyal folytatott egyeztetésen megállapodtunk abban, hogy a makói utánpótlás labdarúgás megmentése érdekében a nehéz gazdasági helyzet ellenére is mindent megteszünk. Válságtervet dolgozunk ki arra vonatkozóan, hogy a Makó FC utánpótlás csapatai tovább edzhessenek és versenyezhessenek. Ugyanez vonatkozik a megyei másod- és harmadosztályban szereplő felnőtt csapatainkra is. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, akik segítették azt, hogy az elmúlt több mint két évben sikereket érhessünk el. Nagyon büszkék vagyunk a megyei első osztályú bajnokság megnyerésére, valamint a 2021/22-es NB3-as bajnokságban elért 5. helyezésünkre.

Megemeljük kalapunkat az edzői stáb és a csapattagok előtt.

Makó városa büszke lehet erre a szuper csapatra. Nem utolsósorban pedig hálásan köszönjük nagyszerű szurkolóink mindig töretlen szeretetét és támogatását.A külső körülmények ellehetetlenítették a további folytatást, de biztosak vagyunk benne, hogy amennyiben rendeződtek a háborús és gazdasági problémák a világban, újra hasonló szintre tudjuk felemelni a makói labdarúgást.

SZEGEDEN MÁR MEGKONGATTÁK A VÉSZHARANGOKAT

Sorban jelentik be az ország nagyvárosai sportlétesítményeik bezárását, Joób Márton önkormányzati képviselő (Összefogás Szegedért) szerint ha nem történik azonnali intézkedés, hamarosan a Sport és Fürdők Kft. által üzemeltetett uszodák is erre a sorsra juthatnak. A politikus pár napja Botka László polgármesternek küldött nyílt levelet, melyben megkongatta a vészharangot, mint írta,

  • azonnali, gyors intézkedésre van szükség,
  • gond van az önkormányzati cég vezetésével,
  • egyben kérte, hogy Szeged a soron következő közgyűlésen, vagy egy rendkívüli közgyűlés alkalmával tárgyalja meg a cég helyzetét, azonnali megoldásokat keresve.

A felvetésre – annak dacára, hogy egy politikai alakulatban (Összefogás Szegedért) dolgoznak – Botka László információink még semmit sem reagált.

A különféle szegedi klubok vezetői már nem voltak ennyire félénkek, arról, hogy mire számítanak az elkövetkezendő időkben,

  • Dr. Molnár Tamással, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatójával,
  • Nagy Attilával, a Szegedi Úszó Egylet elnökével
  • és Pápai Miklóssal, a Szegedi Hoki Klub elnökével beszélgettünk az alábbi Szeged365 körinterjúban:

Fotók: Makó FC

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb