Közélet

Szolnokon az éjjeli órákra lekapcsolhatják a közvilágítást

“Az elmúlt évek egyik legfontosabb döntése előtt áll városunk önkormányzata” – kezdte szerdai Facebook-posztját Szolnok polgármestere. Szalay István egy sor energiatakarékossági intézkedést említett, tucatszámra sorolta a bezáró városi intézményeket, melyek közül a legerősebb, hogy a közvilágítást péntek és szombat kivételével éjfél és hajnali 4 óra között lekapcsolnák.

SZEGED KÖRNYÉKÉN MAKÓ JELENTETT BE ELSŐKÉNT MEGSZORÍTÁSOKAT

Mint várható volt, az energiaválság miatt a legtöbb önkormányzat megszorításokra kényszerül, a megyében a makói lépett elsőként. A hírt elsőként a Makó FC szivárogtatta ki, akik szerda este arról írtak, hogy a stadion bezárásával kénytelenek visszalépni a bajnokságtól is. A mai testületi ülésen masszív lista született, amelyből kiderült, hogy a sportlétesítményeinek jelentős részének bezárása csak a jéghegy csúcsa.

Ami már biztos, hogy a hagyma fővárosában

  • bezár a tanuszoda,
  • a sportcsarnok,
  • a múzeum is,
  • a jégpálya ki sem nyit,
  • és nem lesz karácsonyi díszkivilágítás sem.

Bár Szegeden bő egy hete már megkongatta a vészharangokat Joób Márton, azonnali cselekvésre ösztönözve Botka László polgármestert, a város első embere még nem reagált a dologra. A Szegedi Sport és Fürdők Kft-nél eddig annyit lehet tudni,

  • hogy hétfőtől nem üzemel a Tiszavirág Sportuszoda meleg vizes medencéje,
  • a Szegedi Műjégpálya pedig nem nyit ki, pedig eredetileg október elsejétől lett volna használható.

Az utóbbit az illetékes önkormányzati cég a napokban azzal indokolta, hogy még nem fejeződtek be a felújítási munkálatok.

SZOLNOKON IS SÚLYOS A HELYZET, GYAKORLATILAG LEKAPCSOLHATJÁK A KÖZVILÁGÍTÁST

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere tegnap délután közölte, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt kialakult energiahiány, illetve a brüsszeli szankciók okozta drasztikus energiaár-emelkedés hatalmas terhet ró a városra.

Konkrétan az energia árának emelkedése az idei évre tervezett 777 millió forinton felül további 700 milliós kiadást jelent nekik.

A polgármester 24.hu által szemlézett beszámolója szerint sorra zárnak be az intézményeik,

  • a Szigligeti Színház decembertől február végéig bezár, nem lesznek előadások,
  • a Tiszaligeti Sportcsarnok bezár, csak a Szolnoki Olajbányász mérkőzéseire nyit ki,
  • a Damjanich János Múzeum egyes épületei télre bezárnak,
  • a Verseghy Ferenc Könyvtár fiókkönyvtárai télire bezárnak, a megyei könyvtár felső két emeletét lezárják,
  • a Véső úti strand pedig télen nem nyit ki.

Ezen kívül a városházán a központi fűtést 18 fokra állítják, a további rezsicsökkentő megoldásokat vizsgálják. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ régi épülete télire bezár. A Szolnok TV átköltözik az Agórába és a Baross út 1. szám alatti irodaházba. A város óvodái, bölcsődéi működnek, néhány drágábban fűthető épületből viszont átköltöztetik a csoportokat modernebb épületekbe.

Talán a legerősebb terv mind közül, hogy a közvilágítást péntek és szombat kivételével éjfél és hajnali 4 óra között lekapcsolnák a városban.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb