Szegedi Arcok

Karikó Katalin Lasker-díjat kapott, amit az „amerikai Nobel-díjként” is emlegetnek

Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman, szeptember 29-én vette át a 2021. évi Lasker-díjat New Yorkban, amit az „amerikai Nobel-díjként” is emlegetnek. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem két világhírű kutatója.

A 2021. évi Lasker – DeBakey Klinikai Orvostudományi Kutatási – Díjat Karikó Katalin és Drew Weissman a hírvivő RNS módosításán alapuló új terápiás technológia felfedezéséért kapta. A Lasker Alapítvány közleménye szerint a felfedezés áttörést jelentett, mert „lehetővé tette a rendkívül hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy eszközt biztosít a pusztító világjárvány elfojtásához, az innováció elősegíti a különböző betegségek kezelési és megelőzési módjai felé tett előrehaladást”.

A DÍJ ALAPÍTÁSA ÓTA 95 LASKER – DÍJAS KAPTA MEG A NOBEL – DÍJAT IS

A Lasker-díj 76 évvel ezelőtti alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is. Köztük például Szent-Györgyi Albert, aki a Szegedi Tudományegyetem professzoraként végezte áttörést jelentő kísérleteit, majd amerikai munkahelyén témát váltva is sikert aratott: 1954-ben nyerte el a Lasker-díjat. A 2021. évi Lasker-díjas Karikó Katalin a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1978-ban szerezte biológus diplomáját és 1982-ben a doktori címét.

Hétfőn pedig az is kiderül, Karikó Katalin megkapja-e az orvosi Nobel-díjat:

Forrás és fotók: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb