Közélet

Parragh László: tömeges csődök jöhetnek a jegybank pénteki bejelentése miatt

„Vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni” – mondta a Portfoliónak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a jegybank pénteki döntése miatt várhatóan teljesen kiszárad az itthoni hitelpiac.

Pénteken jelentette be a jegybank,

  • hogy az alapkamathoz nem nyúl, a kamatfolyosó tetejét,
  • az egynapos fedezett hitel kamatát 25 százalékra emeli az eddigi 15,5 százalékról,
  • és devizát biztosít a magyar energiaimporthoz.

A bejelentés hatására a forint pénteken minden jelentős devizával szemben erősödni kezdett.

Az MKIK elnöke nem volt túl derűlátó, mint elmondta, ezzel az intézkedéssel nem csupán nehezebben jutnak majd hitelhez a magyar vállalkozások, de sokak számára a meglévő hiteleik is visszafizethetetlenné válnak. Parragh azt mondta, a kamatmoratórium elodázza a problémát, de ha annak vége, tömeges bedőlések várhatóak.

„A mai, drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens, és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra” – magyarázta a Portfolionak Parragh, aki szerint a munkanélküliség is megnőhet Matolcsyék intézkedése nyomán, és a jegybank bizonytalan helyzetet teremt a vállalkozói szférában.

„A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot. Ez teljesen szembemegy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni” – elemezte a helyzetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb