Közélet

Hódmezővásárhelyre szállították a legújabb LYNX-harcjárműveket, német kiképzők érkeznek a laktanyába

Vasárnap este 7-kor indult a vadonatúj Lynx KF41-eseket és az “ARV Buffalo” harcjárművontatókat a fővárosból Hódmezővásárhelyre szállító katonai konvoj, amely a hétfőre virradó éjszaka az M5-ösön, az M43-ason, majd a 47-esen haladt a MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyájáig. A Promenad24 arról ír, hogy a Szeged melletti városba német szakemberek érkeznek, hogy megtanítsák a Lynxek, avagy a magyar hiúzok használatát a honvédeknek.

“A lánctalpas, páncélozott, 30 milliméteres gépágyúval felszerelt gyalogsági harcjárműveknek köszönhetően a magyar honvédség és a magyar védelmi ipar is erősödik; a magyarul hiúznak nevezett járművek egyikét vasárnap a budapesti Hősök terén tekinthették meg az érdeklődők” – tájékoztatott Vauver Viktor, a Magyar Honvédség alezredese.

A Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoki irodavezetője arra is kitért,

  • hogy a most Budapesten kiállított Lynx még Németországban készült,
  • a későbbiekben azonban a harcjármű gyártása már Magyarországon fog történni, Zalaegerszegen.
  • A gyalogsági harcjárművet gyártó Rheinmetall 2023-ig 46 darab Lynxet szállít Magyarországra,
  • ahol 2029-ig további 172 darabot gyártanak majd, mindezzel pedig magyar munkahelyeket teremtenek.

Vauver Viktor kiemelte, a honvédelmi alap segítségével még az infláció ellenére is “képesek leszünk a haderő fejlesztés folytatására”.

A Szeged érintésével mára virradó éjszaka Hódmezővásárhelyre érkezett menetoszlopban a LYNX KF41 mellett az ARV Buffalo, a BTR és a Gidrán nevű harci gépek is “utaztak”. A szállítást követően megkezdődik a járművet kezelő személyzet képzése, melyhez német szakemberek érkeznek a városba.

Fotók: Magyar Honvédség

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb