Közélet

Indul a Sberbank betétesek kártalanítása, nincs több bumm-bumm a Klauzál téren

Jövő heti kezdettel indul a Sberbank betéteseinek kártalanítása, az érintettek teljes követelésüket megkapják – jelentette ki Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a közszolgálati televízióban. Mint mondta, az érintetteknek nincs tennivalójuk, a végelszámoló egyénileg keresi fel a károsultakat. Nagyjából 2500 ügyfélnek volt 100 ezer euró feletti betétje a banknál, ők kapják most meg a pénzüket.

MÁRCIUSBAN RENDELTÉK EL A VÉGELSZÁMOLÁST, MOST 160 MILLIÁRDOT FIZETNEK KI AZ ÜGYFELEKNEK

Mint az Index idézte, az MNB március 2-án közölte: miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Az alelnök elmondta, hogy most mintegy 160 milliárd forintot fizetnek ki az ügyfeleknek. Az érintettek ugyanakkor addig nem kaphatják meg a pénzüket, amíg a kötelező adategyeztetést el nem végzik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében.

Kandrács Csaba kitért arra is, hogy a hasonló engedély-visszavonással járó eseteknek mindössze 25 százaléka végződik ilyen sikerrel, hogy a betétesek visszakapják minden pénzüket.

EGY IDŐBEN EGYMÁST KÖVETTÉK A BOMBARIADÓK A SZEGEDI FIÓK ELŐTT

A Volksbank osztrák anyavállalatát 2012-ben vásárolta fel az orosz Sberbank. A Magyarországi Volksbank Zrt. fiókhálózata 2013. november elsején vette fel a Sberbank nevet és azóta működött Sberbank Magyarország Zrt. néven. 27 hazai bankfiókja közül 9 Budapesten, 18 vidéken üzemel. A szegedi kirendeltségük a Klauzál téren működött, ez egyébként tavasszal és nyáron több alkalommal is bombariadó helyszíne volt, a tettes személyére információink szerint a mai napig nem derült fény.

A bank 2022 márciusában az orosz-ukrán haborúval kapcsolatos szankciók következtében beszüntette magyarországi tevékenységét.

A Sberbank-ügy nagy vihart kavart, a kitörésekor a közismert szegedi gazdasági bloggerrel, Szilágyi-Németh Lillával, avagy PénzügyesAnyuval igyekeztünk az érintett Szeged365 olvasók segítségére sietni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb