Közélet

20 éve polgármester Botka László, aki nem így tervezte az ötödik ciklusát

“Én sem így terveztem az ötödik polgármesteri ciklusomat” – írta hétfő esti posztjában Botka László, aki pont a héten tartja a 20. évfordulóját annak, hogy Szeged polgármesterének választották. Keserédes ünneplés vár a politikusra, mivel pont pénteken esedékes a rendkívüli “rezsiközgyűlés”, amelyen a szegedi sport – és kulturális intézmények ideiglenes bezárásáról fognak szavazni. Tovább rontja a helyzetet a VG pár napja publikált adatsorában vázolt jelenség, a gazdasági lap szerint ország-utolsók vagyunk a helyi iparűzési adó bevételek tekintetében.

“Szegeden azon dolgozunk, hogy polgáraink a legkevésbé érezzék meg a gazdasági és rezsiválság hatásait” – kezdte hétfő esti posztját Botka László, aki arról értekezett, hogy nálunk a legerősebb az országban a szociális védőháló, a városvezetés 1.2 milliárd forintot fordít évente a rászorulók támogatására. Mint írta, ezt a legtöbben lakás fenntartásra igénylik, évente sok százan. Ezt követően a “fideszes irányítású” városokról írt, melyek szerinte azzal dicsekszenek, hogy néhány tízmillióval fogják támogatni a rezsiválságba kerülő embereket. “Szegeden ezt eddig is így tettük, miközben semmilyen kormányzati támogatást nem kapunk hozzá” – jelentette ki.

10 EZER FORINTOK, TŰZIFAPROGRAM

“32 ezer nyugdíjas, 8 ezer általános iskolás és 4500 rokkantjáradékos kapott az elmúlt hónapban 10 ezer forintot városunktól. Megkezdtük a 609 legrászorultabb szegedi családnak a házához kiszállítani a felaprított, kalodába csomagolt 10 mázsányi tűzifát” – sorolta a város első embere, majd posztjának második felében rátért a szomorú lényegre, mint írta,

a jövő év elején átmenetileg be kell zárniuk kulturális- és sportlétesítmények egy részét néhány hétre.

Hozzátette, hogy így tudják biztosítani a mindennapok működését:

  • a közvilágítást,
  • a tömegközlekedést,
  • az óvodák és a bölcsődék,
  • a bentlakásos szociális intézmények működését.

NEM ÍGY TERVEZTE AZ ÖTÖDIK CIKLUSÁT

A kisesszé végén Botka László arról is írt, hogy a héten van a 20. évfordulója annak, hogy Szeged polgármesterének választották. “Köszönöm a bizalmukat. Köszönöm, hogy azóta négyszer szavaztak újra bizalmat nekem egyre nagyobb többséggel” – folytatta, majd hozzátette:

“Én se így terveztem az ötödik polgármesteri ciklusomat,

hogy a kormányzati elvonások, a koronavírus, az óriási forintromlás, a rekordot döntő infláció és a rezsiválság miatt állandó válságkezelésben kell dolgoznom.

A posztot azzal zárta a polgármester, hogy most is sikeresen le fogja küzdeni a válságot Szeged, majd jött a tőle megszokott “Köszönöm erőt adó támogatásukat!” befejezés.

PÉNTEKEN DRÁMAI KÖZGYŰLÉS JÖHET, RENGETEG BEZÁRÁSRÓL DÖNTENEK

Szűk egy hete, szerda este jelentette be Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, hogy bezárhat a Móra Ferenc Múzeum, a Belvárosi Mozi, a Tiszavirág Sportuszoda és szinte az összes kulturális és sportintézmény. Idő közben hivatalosan is kiírták a “rezsiközgyűlés” dátumát, a tervezetet péntek reggel 9-kor szavazhatják meg a Széchenyi téren.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy egyetlen embert sem küldenek el az önkormányzati kötődésű cégektől, azonban belsős információink szerint ez sajnos végül – némiképp – máshogy lehet (de erről majd egy későbbi cikkünkben írunk).

Az év elején a tervek szerint behajtja kapuit és március 3-ig zárva lesz:

  • a Móra Ferenc Múzeum,
  • a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza,
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra,
  • a Tiszavirág Sportuszoda,
  • az összes többi, szegedi kultúrház,
  • a Somogyi-könyvtár és fiókjai,
  • a Kövér Béla Bábszínház,
  • a Belvárosi Mozi,
  • és a Polgármesteri Hivatal.

Még hamarabb, december 19-én zárnak be az alábbi sportlétesítmények,

  • a Tiszavirág Sportuszoda,
  • az újszegedi Városi Sportcsarnok,
  • és a szezont még meg sem kezdő Városi Műjégpálya március 3-án nyit majd ki újra,
  • a fentiekkel együtt bezáró Anna Fürdő pedig február 3-án. Pozitív hír viszont, hogy a járóbeteg-ellátás itt végig működni fog, ezt nem érinti a zárva tartás.

ALAPBÓL NEM VOLTAK JÓK A SZÁMOK

A bajokat tovább tetézik a költségvetés számokban is mérhető problémái, a VG szerint valami nagyon félresiklott, a kormányközeli gazdasági lap írása alapján ugyanis alig nőtt a cégek által fizetendő helyi iparűzési adó bevétel 2011 és 2021 között. Az egy főre jutó HIPA bevétel kevesebb mint 60 millió forint volt, amivel Szeged az utolsó helyen végzett a százezer fő feletti magyar városok rangsorában.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb