Közélet

663 Szeged környéki pedagógus azonnal sztrájkba lépne, ha valamelyiküket retorzió érné

23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá egy közös nyilatkozatot, miszerint elítélik a megfélemlítést és közösen sztrájkba lépnek, ha egyiküket kirúgják vagy retorzió éri a kiállása miatt – írja a HVG. Csütörtökön élőláncot tartanak Szegeden, jövő héten pedig az országos sztrájkhoz is csatlakoznak az aláírók.

„A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják” – olvasható abban a nyilatkozatban, melyet

  • 23 szegedi,
  • hódmezővásárhelyi,
  • bordányi,
  • domaszéki
  • és szentesi iskolából

eddig összesen 663 pedagógus írt alá eddig.

„Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!” – írják.

DÉLUTÁN 5-TŐL ÉLŐLÁNCOT TARTANAK A DUGONICS TÉREN

Élőláncot tartanak csütörtökön Szegeden, a VVL – Veritas Virtus Libertas és a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja október 20-án, ma délután a Dugonics térre szervezi a következő megmozdulását. A HVG-nek nyilatkozó szegedi Milodánovics-Hegyi Adrienn pedagógus elmondása szerint jelentős részben az aláíró pedagógusok szerveznek, minden iskolából, ahol vannak csatlakozók, képviseltetik magukat. Szerinte kifejezetten alulról szerveződő a mostani kezdeményezés, azt nem a szakszervezetek indították el, bár az aláírók közt több iskolában ott vannak az ő aktivistáik, tisztségviselőik is.

„Ígéreteket sokat kaptunk már” – fogalmazott a szegedi pedagógus azzal kapcsolatban, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy hete bejelentette:

2025-re átlagosan bruttó 777 ezer forintot kereshetnek a pedagógusok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb