Szegedi Arcok

Hődör Gábor ismét brillírozott: így festett a részleges napfogyatkozás a szegedi asztrofotós lencséjén keresztül

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozást lehetett megfigyelni Szegedről. Az időjárás ugyanakkor nem volt kegyes hozzánk, a felhők eltakarták az égi csodát, de még így sok szegedinek sikerült lencsevégre kapni a részleges napfogyatkozást. Köztük volt Hődör Gábor asztrofotós is, aki a Szeged Plaza környékén csípte el a nem mindennapi jelenséget.

Lenyűgöző felvételeket készített a mai napfogyatkozásról Hődör Gábor szegedi asztrofotós, aki civilben a Rádió 88 munkatársa. Gábor kedden délelőtt 11 körül ment a Szeged Plaza környékére, és nagyjából egy óráig próbálta lefotózni a gyönyörű jelenséget. Mint megtudtuk, felhőlyukat keresett, hogy lencsevégre tudja kapni a napfogyatkozást, de mivel sűrű volt a felhőzet, ezért magasabb érzékenységre kellett állítania a készüléket. Végül a felhőkön keresztül fotózott, amihez:

  • távcsövet,
  • speciális, égitest-fotózásra alkalmas kamerát
  • és napszűrő fóliát használt.

Nos, a végeredmény csodás lett, amit a Facebook-oldalán is közzétett.

Hődör Gábor mellett a Szeged35 olvasói is serénykedtek, többeknek is sikerült lenyűgöző fotókat készíteni:

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án következik be.

Hődör Gábor augusztusban is brillírozott, sikerült neki elcsípni, ahogy a Nemzetközi Űrállomás átvonult a Nap előtt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb