Közélet

HVG: marad a kifizetési stop, év végéig csak a béreket lehet folyósítani a teljes államigazgatásban

Két hónappal hosszabbítja meg az október végén lejáró kifizetési stopot a kormány a költségvetési szerveknél, így a “fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében továbbra is csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet bármit kifizetni, négy kivétellel – értesült a HVG.

A döntés alól kivételt képező tételek:

  • az önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • a bérek és más személyi juttatások;
  • a nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

A fentieken kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de a tanácsadói kifizetések, a biztonsági cégek számlái és az üdítőital vagy kávébeszerzések is engedélyhez kötöttek.

SZEPTEMBER VÉGÉN KERÜLT NYILVÁNOSSÁGRA A NEM NYILVÁNOS HATÁROZAT, GULYÁS GERGELY AKKOR MÉG CÁFOLTA

Szeptember végén a Telex írt először egy nem nyilvános, úgynevezett 2000-es kormányzati határozatról, melynek értelmében október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja. Ezt hosszabbították most meg december 31-ig. A Pénzügyminisztérium közleményében azt mondta akkor, hogy ez nem általános kifizetési stop, nem arról van szó, hogy a tárca által is felsorolt kivételeken – ideértve a nyugdíjakat is – túl semmit nem lehet kifizetni, hanem arról, hogy “a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében a költségvetési szerveknél minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött.

Később egy Kormányinfón a témában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sem használta a “kifizetési stop” kifejezést, sőt kijelentette, hogy általános tiltás nincs, de persze a szaktárca közlését megerősítette arról, hogy előzetes pénzügyminisztériumi engedélyt valóban előírtak, szerinte viszont máskor is volt már úgy, hogy a kifizetéseket a Pénzügyminisztérium hagyta jóvá.

DÖNTÖTTEK, HOSSZABBÍT A KORMÁNY

A HVG információi szerint a múlt héten ennek a döntésnek a meghosszabbításáról döntött a kormány. A Pénzügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is kérdezték arról, hogy meg tudják-e erősíteni az információt, de a cikk megjelenéséig egyik helyről sem kaptak választ.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb