Közélet

A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor

Az intézmények gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki – tudta meg a Népszava. 

Információik szerint ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély.

LE KELL ÁLLNI AZ INFORMATIKAI BESZERZÉSSEL

A Népszava cikkéből kiderül az is, hogy az engedélyező folyamatot kezelő online felület még nem készült el, az engedélyezett kifizetéseket pedig a kincstári rendszeren keresztül ellenőrzik is. A kórházi vezetőkkel közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzéseiket. A gazdasági vezetőket arra is utasították, hogy péntek délig tervezzék újra a 2023-as költségvetésüket. Ennek részben oka, hogy eredményesen lezárult a gázközbeszerzés és így a 2021-es év végi árakat 4,2 szorzóval kell átírni – írja a Népszava.

Mindeközben Gulyás Gergely szerint nincs kifizetési stop hazánkban:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb