Közélet

Még tovább szigorít Makó: elbocsájtások jönnek és bezár a Hagymaház is

A Hagymaház is bezár november elsején Makón, de korlátozzák az intézmények energiahasználatát és elbocsátásokra is sor kerül – írta a Promenád24 a testületi ülést követően. Mint kiderült, azt még nem lehet tudni, hogy pontosan hány embert küldenek el és hánynak csökkentik a munkaóráját.

A portál azt írja, hogy a szokásos késéssel kezdődött ma reggel az októberi, rendes testületi ülés Makón. Az összezsúfolt kisteremben alig lehetett elférni, sokan ülőhelyet sem kaptak. A testületi pontok között szerepelt, sürgősségi előterjesztésként, hogy november elsejétől bezár a Hagymaház, valamint a könyvtár nyitvatartása is átalakul.

Farkas Éva Erzsébet polgármester először tájékoztatást adott arról, milyen döntések születtek a legutóbbi testületi ülés óta. Akkor határozták meg, hogy a válság miatt milyen korlátozásokat vezetnek be.

ELBOCSÁJTÁSOK JÖNNEK

Mint kiderült, a humánerőforrás-kapacitás felülvizsgálatát már elvégezték a településen. A polgármester hangsúlyozta, az intézmény- és divízió vezetőkkel együttműködve nézték át, kit lehet elküldeni vagy csökkentett munkaórában foglalkoztatni. Farkas Éva Erzsébet szerint a válságos időszak 6 hónapot jelent, ezt kell átvészelni. A megbízási díjakat átlagosan 20 százalékkal csökkentették, de volt, akivel szerződést bontottak. Megvizsgálták az irodában dolgozók home office lehetőségét is. Az nem hangzott el az ülésen, pontosan hány embert érintenek a válsághelyzet okozta leépítések az önkormányzati intézmények esetében.

SZÁMBA VESZIK A KÖZVILÁGÍTÁST

A további intézkedéseket sorolva a polgármester arról tájékoztatott, hogy a takarékoskodás érdekében a nagyobb középületek kivilágítását kikapcsolták. Ezért van sötét például a Hagymatikum előtti parkban és utcában. A teljes önkormányzati energiaszolgáltatás csaknem 30 százaléka a közvilágítás, az MVM munkatársaival vizsgálják meg azt, hogyan lehet ezen spórolni. A polgármester elmondta, ez lesz az utolsó, amihez nyúlnak, de azért számba veszik. Mindezek mellett kiderült, hogy a bérleti szerződéseket módosították, emelt az önkormányzat a díjakon. A Justh Gyula utcai nyugdíjasklubban a vegyes tüzelésű kazán beszerzése elkezdődött. Két nyugdíjasklubban még zajlanak az egyeztetések – derült ki az ülésen. Azt is megtudtuk: a polgármesteri hivatalban és az intézményeknél érvénybe lépett a megszorítási protokoll, ennek részleteit azonban nem fejtették ki. Az önkormányzati óvodákra pedig felszerelték a napelemeket.

A KÖNYVTÁR VISSZATÉR A COVID ALATT MŰKÖDŐ MÓDSZERRE

A portál szerint a múzeum október 17-től bezár, de a könyvtár nyitva tartása is változik, áttérnének a vírus alatti ablakon kiadós módszerre. A jégpályával kapcsolatban még egyeztetnek. Az üzemeltető ugyanis tudná és szeretné tovább üzemeltetni a jégpályát, hogy hozzájárul-e ehhez az önkormányzat, még kérdés. A piaci díjak november elsejétől változnak, kifüggesztették a tájékoztatókat – mondta Farkas Éva Erzsébet. Hozzátette, a sportcsarnok működése szünetel, a Koronából átköltöztek a polgármesteri hivatalba a dolgozók.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb