Közélet

Megindult a szerb hadsereg Koszovó felé, miközben a sorkatonaság újbóli bevezetését szorgalmazza a honvédelmi miniszter

Nem sokkal azután, hogy Belgrád készültségbe helyezte a hadsereget, több katonai konvoj is megindult a beszámolók szerint a koszovói–szerb határ felé – írja a VG honlapján. Mint kiderült, mindeközben a honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy vissza kellene állítani a sorkatonaságot Szerbiában.   

Mint ma megírtuk: készültségbe helyezték a szerb hadsereget, és a harckészültség szintjét is megemelték a koszovói helyzet miatt. Szerbia honvédelmi minisztere, Miloš Vučević a Happy Televízió vendégeként beszélt erről, és emlékeztetett arra, hogy Szerbia egy komoly ország, és éppen ezért senkinek nem kell háborús játékokat játszania. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a katonaság készen áll Aleksandar Vučić valamennyi meghagyását teljesíteni, hogy megvédje Szerbia polgárait, beleértve a Koszovóban élő szerbeket is, és efelől senkinek ne legyenek kételyei.

A kedden délben megjelent bejelentés után délután már arról számoltak be, hogy több katonai konvoj is megindult a koszovói–szerb határ felé, hiszen több helyszínen is páncélozott járműveket filmeztek le autósok: 

A RENDSZÁMTÁBLÁK MIATT NÖVEKEDETT MEG A FESZÜLTSÉG

A koszovói vezetés november elsején elkezdte alkalmazni azt a törvényt, amely megtiltja a koszovói szerbeknek, hogy Szerbia által kiadott rendszámtáblával közlekedjenek Koszovó területén. Nem sokkal azután, hogy életbe lépett a koszovói kormány által meghozott, a szerb rendszámtáblák használatát tiltó törvény, a koszovói rendőrség már alkalmazta is azt, s egy felszólítást adott át annak a sofőrnek, akinek az autóján a szerb állam által kiadott, Kosovska Mitrovica helységjelzésű rendszámtábla volt. A szerb rendszámú autóban egy nő ült, aki az újságírók kérdésére elmondta, hogy semmilyen kellemetlensége nem volt a határon, a rendőröktől megkapta azt a dokumentumot, amely tartalmazza a rendszámtáblacsere lépéseit. A nő hozzátette, nem tervezi a cserét az RKS felségjelzésű táblára, hanem egyelőre kivár, hogy megtudja, mi Belgrád hivatalos döntése ezzel az üggyel kapcsolatban.

A VÉDELMI MINISZTER VISSZAÁLLÍTANÁ A SORKATONASÁGOT

Miloš Vučević a hadsereg készültségbe helyezése mellett ma még egy igencsak érdekes és hazafias nyilatkozattal hívta fel magára a figyelmet: Újvidéki korábbi polgármestere közölte, hogy kiáll a sorkatonaság újbóli bevezetését szorgalmazók mellett. “Mint két fiúgyermek apja, egyértelműen a sorkatonaság mellett vagyok, de figyelembe veszem a tényeket és az objektív elemzéseket is. A fiam júniusban önként jelentkezett katonának, büszkék vagyunk rá, ez csakis az ő döntése volt” – mondta Vučević, aki kiemelte, hogy a sorkatonaság újbóli bevezetésének a lehetősége objektív elemzéseken és tényeken alapul.

A TARTALÉKOSOKKAL FOGLALKOZNI KELL

“Én is voltam katona, 10,5-11 hónapot Koszovóban töltöttem. Úgy gondolom, vissza kell állítani a sorkatonaságot, aztán, hogy az három hét lesz vagy három hónap, vagy egy egészen más hosszúságú időszak, az majd kiderül, de részemről igen a válasz” – mondta Szerbia honvédelmi minisztere, aki kiemelte, hogy a tartalékosokkal foglalkozni kell, ugyanúgy, ahogy azokkal, akik elmúltak harminc évesek, de nem volt részük a sorkatonai szolgálatban. Az ő esetükben Vučević szerint elég lenne a háromhetes kiképzés. A miniszter szerint, amikor tűz üt ki, földrengés van, vagy éppen a folyók hagyják el a medrüket, akkor mindenki az égre vagy a katonaságra néz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb