Közélet

Akár Szeged is teljes sötétségbe borulhat éjszakánként: a kormány döntött, az önkormányzatokon múlik, hogy lekapcsolják-e a lámpákat

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendeletben rögzítették, hogy veszélyhelyzet ideje alatt a települések önkormányzatai szabályozhatják a közvilágítás időtartamával, mértékével kapcsolatos kérdéseket – írja a Magyar Közlöny alapján az Index. Tehát, ha a közgyűlés úgy dönt, akár Szegeden is lekapcsolhatják a közvilágítást éjszakánként a spórolás jegyében.

„Veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja” – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben. Budapest és kerületei esetében a jogalkotói hatáskört a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi közgyűlés, egyéb terület esetében a kerület képviselő-testülete gyakorolhatja.

FIGYELEMBE KELL VENNI TÖBB TÉNYEZŐT IS, MIELŐTT A LEKAPCSOLÁS MELLETT DÖNTENEK

A rendeletben világossá teszik azt is, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni. A rendelet hatálybalépése után nem alkalmazható a közvilágítási üzemeltetési engedély, illetve semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.

A villamos energiáról szóló törvénytől eltérően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közbiztonság érdekében kiadott határozatokban foglalt, közvilágítással kapcsolatos kötelezettség megszegése esetén a közvilágítási berendezések üzemeltetésére más közvilágítási engedélyest vagy elosztót nem jelölhet ki, ha a határozatokban előírt közvilágítással kapcsolatos kötelezettség nemteljesítése az önkormányzati rendelet végrehajtásából következik.

BORDÁNY MÁR ELGONDOLKODOTT A KÖZVILÁGÍTÁSON VALÓ SPÓROLÁSON

A korábbi közel 400 ezer forintos villanyszámla helyett már több, mint 1 millió 800 ezer forintos számla érkezett, de a szerződés év végi lejártát követően félő, hogy az új szerződés alapján már még ennél is többet számláznak majd ki a közvilágításra Bordányban – írja a település honlapján. Mint kiderült, azért, hogy spóroljanak felvetették az ötletet, hogy a közvilágítást több, kisebb forgalmú utcában is lekapcsolnák a településen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb